Skip to main content

Cross-trade. Šta je to i zašto je profitabilno? 

2 minuta čitanja

Cross-trade je jedan od najpopularnijih oblika međunarodnog transporta. To smanjuje troškove prevoznika i omogućava vam da steknete nove klijente.  

Ekonomsko usporavanje u Evropi, praćeno padom transportnih naloga, privuklo je još veću pažnju za cross-trade pošiljke. To je zato što je to odličan način da se poboljša efikasnost transportne kompanije. O čemu se radi kada spomenemo cross-trade kao oblik transporta? Ovo je vrsta transporta između dve zemlje u kojima prevoznik nema registrovanu kompaniju. 

Manje praznih kilometara

Prema podacima Evropskog zavoda za statistiku, cross-trade čini skoro 30 odsto ukupnog međunarodnog transporta u Evropskoj uniji. Zašto je ovaj vid međunarodnog transporta toliko popularan? Postoji više razloga za to, ali najvažniji je unapređenje profitabilnosti transportnih kompanija, a samim tim i mogućnost preživljavanja u teškim vremenima za tržište prevoza. Preuzimanje pošiljki u drugim zemljama od strane transportnih kompanija doprinosi smanjenju praznih kilometara.

Na primer, ako poljski, češki ili mađarski prevoznik prevozi robu u Nemačku, a zatim pokupi robu za transport iz Nemačke u Holandiju, prevoznik se bavi unakrsnim transportom u ovoj drugoj situaciji. Ali to bi mogao da bude i slovački prevoznik koji se obavezuje da prevozi teret iz Trsta u Italiji u Barselonu, Španija. Unakrsni transport omogućava fleksibilno preuzimanje tereta širom Evrope, u zavisnosti od toga gde postoji veća potražnja za transportom. 

Unakrsni transport na razmeni tereta 

Unakrsni transport ili cross-trade se ponekad naziva pošiljke iz inostranstva u inostranstvo ili velikom kabotažom. Međutim, za razliku od kabotaže, mesta gde se roba utovara i istovara mora da bude u različitim zemljama. Uprkos ograničenjima Paketa mobilnosti uvedenim 2022. godine. Paket mobilnosti, unakrsni transport i dalje je atraktivan način za kamionske kompanije da dopune svoje ponude. To je zato što im omogućava da bolje iskoriste vozni park vozila i raspoložive vozače. Na kraju svega, svaki prevoznik zna pravilo da, ako kamion nije u pokretu, kompanija ne zarađuje novac.  


Kao što svi znamo, najefikasniji način za dobijanje među-trgovinskih naloga je putem razmene tereta. Zahvaljujući Trans.eu platforme takve porudžbine možete dobiti brzo i bezbedno. Platforma obrađuje čak 9,5 miliona porudžbina mesečno. 

Zašto se isplati nuditi usluge unakrsnog transporta?

  • ✅ Poboljšana profitabilnost, finansijska likvidnost, a samim tim i bolje ekonomsko zdravlje transportnog preduzeća. 
  • ✅ Manje praznih kilometara, prava propast međunarodnog transporta. 
  • ✅ Bolja iskorišćenost voznog parka kamiona i raspoloživih vozača. Imajte na umu, platni spisak je jedan od najvažnijih troškova za prevoznika nakon implementacije Paketa mobilnosti. 
  • ✅ Proširenje portfelja servisiranih klijenata. Zadovoljni kupac će se verovatno vratiti prevozniku kada dođe sledeći nalog. 
  • ✅ Izgradnja brenda u međunarodnom transportu. Dobro uslužen proizvođač ili distributivna kompanija verovatno će podeliti svoje mišljenje o prevozniku ili ga preporučiti drugim organizacijama.

Da li imate pitanja?
Nazovite nas:

+386 (0)59 082 741 Od ponedeljka do petka od 8:00 do 16:00 časova

Loads2GO!
Preuzmite mobilnu aplikaciju Loads2GO

App StoreGoogle Play