Skip to main content

Donet novi pravilnik o ADR sertifikatima

1 minuta čitanja

Kako bi situacija u prevozu ADR robe bila jasnije definisana, a problemi koji datiraju još od 2013. godine kada je usvojen prvi zakon o transportu opasne robe ublaženi, državna uprava donela je nove propise koji regulišu tu oblast.

Naime,  na većinski zahtev privrede, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture donelo je novi Pravilnik o načinu izdavanja i produženja važenja ADR sertifikata o odobrenju za vozilo, koji je stupio na snagu 9. marta 2024.

Pravilnikom se bliže propisuje način izdavanja i produženja važenja ADR sertifikata o odobrenju za vozilo, kao i isprave (sertifikati, uverenja o ispravnosti, deklaracije proizvođača ili njihovih ovlašćenih predstavnika, potvrde o usaglašenosti i dr.) kojima se dokazuje usaglašenost sa zahtevima ADR u cilju izdavanja ADR sertifikata o odobrenju za vozilo. Takođe, definisani su uslovi u odnosu na isprave kojima se dokazuje usaglašenost sa zahtevima ADR za vozila čiji je proizvođač prestao sa radom, način dokazivanja da se cisterne i vozila mogu upotrebljavati u transportu na teritoriji Republike Srbije, kao i druga pitanja od značaja za izdavanje ADR sertifikata o odobrenju za vozilo.

Kako kažu stručnjaci iz industrije, novi pravilnik rešava pitanja pre svega namenske industrije (za vozila EX/II – prevoz eksploziva), kao i prevoznika čija su vozila za transport opasne robe u sistemu ADR sertifikata, ne ispunjavaju sve zahteve ADR-a (odobrenje tipa vozila), a mogu ostati pod određenim uslovima – takva je praksa i u svetu.

Od novina treba naglasiti i ostajanje vozila koja nisu homologovana po R 105 u sistemu ADR-a. Ovom tačkom se izašlo u susret vlasnicima autocisterni za prevoz opasne robe koji su od ranije u sistemu ADR sertifikata – (po ranijim propisima), ali nemaju odobrenje tipa po R 105.

Između ostalog, novim pravilnikom je propisano i da se dorade na vozilu mogu raditi samo u ovlašćenim servisima, što dosada uglavnom nije bio slučaj. 

Već pomenuta inicijativa namenske industrije je konkretizovana i odnosi se isključivo na vozila EX/II,  tako da su zahtevi za vozila ukupne mase do 3.500 kg i vozila ukupne mase do 7.500 kg izjednačeni i omogućen im je transport (pod uslovima) iako nemaju odobrenje tipa vozila. 

Ceo pravilnik pročitajte ovde

Da li imate pitanja?
Nazovite nas:

+386 (0)59 082 741 Od ponedeljka do petka od 8:00 do 16:00 časova

Loads2GO!
Preuzmite mobilnu aplikaciju Loads2GO

App StoreGoogle Play