Skip to main content

Kapitalni ulovi srpske carine i policije

2 minuta čitanja

Prethodne dve nedelje bile su veoma uspešne za srpske carinike i policiju, a u nekoliko akcija sprečili su niz krivičnih dela. Najviše je odjeknula vest od 6. marta da su carinski službenici na graničnom prelazu Preševo sprečili pokušaj krijumčarenja preko 42 kilograma sintetičke droge skrivene u rezervoaru jednog kamiona.

Prema navodima Carine, slučaj je otkriven kada je na ulazu u zemlju za pregled na carinskom mobilnom skeneru izdvojen kamion strane registracije koji se iz Grčke uputio ka Belgiji. Analizom slike sa skenera uočene su nepravilnosti u predelu rezervoara za gorivo koji je bio pregrađen za potrebe krijumčarenja. Detaljnim pregledom utvrđeno je da je unutrašnjost rezervoara bila podeljena tako da samo jedna četvrtina primi gorivo, dok je veći deo rezervoara poslužio za skrivanje narkotika.

Ukupno je otkriveno 63 paketa praškaste materije teške 42.337 grama, koja je prilikom priručnog testiranja odreagovala na sintetičku drogu MDMA i amfetamin. Droga, vozač i kamion u kome su narkotici krijumčareni predati su policiji u dalju nadležnost, stoji u saopštenju.

Nekoliko dana ranije, tačnije 3. marta, carinici su na graničnom prelazu Kelebija, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj krijumčarenja novih kamionskih delova. Kako je saopštila carina, pokušaj je otkriven prilikom ulazne kontrole autobusa strane registracije, čiji su vozači pored ličnih stvari putnika prijavili i dva korišćena uređaja: ugradnu električnu rernu i bicikl.

Međutim, kada su putnici izneli svoje kofere i torbe, u delu predviđenom za prtljag, carinici su pronašli mnoštvo kutija, u kojima je bilo zapakovano 458 novih rezervnih delova za teretna vozila marke Volvo. Vrednost različitih filtera, senzora pritiska, kaiševa, kočionih pločica, španera, ogledala, klapni gasa, kontrolnih modula, nosača motora, dijagnostike i drugih kamionskih rezervnih delova procenjena je na preko dva miliona dinara.

Domišljatost jednog prevoznika nasmejala je stručnu javnost. Carinski službenici na ispostavi Gornji Milanovac su bili zatečeni nesvakidašnjim prizorom kada su 29. februara ispod cerade jednog kamiona ugledali sakriven ceo automobil. Neobičan slučaj je otkriven kada je, zahvaljujući analizi rizika, carinski službenik izašao da obavi pregled pristiglog kamiona koji je, prema dokumentaciji, iz Slovenije ka Srbiji prevozio tovar sirovina za proizvodnju boja i lakova.  Nakon što je sa vozila uklonjena cerada, u tovaru je na prijavljenoj robi stajao i BMW bez registarskih oznaka.

Pokušaj krađe robe

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili su tri muškarca iz Leskovca zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo pronevera u obavljanju privredne delatnosti u pokušaju.

Prema saopštenju MUP-a, oni su pokušali da prisvoje hemijske proizvode za kućnu upotrebu koji su vozaču bili povereni i koji ih je prevozio kamionom. Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu. 

Da li imate pitanja?
Nazovite nas:

+386 (0)59 082 741 Od ponedeljka do petka od 8:00 do 16:00 časova

Loads2GO!
Preuzmite mobilnu aplikaciju Loads2GO

App StoreGoogle Play