Skip to main content

Koje su najpopularnije rute drumskog prevoza u Evropi?

5 minuta čitanja

Potražnja za unakrsnim transportom i kabotažom je i dalje prisutna. Koja tržišta i koji putni pravci su trenutno najpopularniji među međunarodnim prevoznicima? Pogledajmo podatke sa platforme Trans.eu

Proverite: Najbolje destinacije u drumskom transportu u Evropi (infografik)

Prvo, osnovni zaključak: međunarodni transport je generalno u porastu. Takav trend je evidentan na većini evropskih putnih pravaca, kako u bilateralnom transportu, tako i u međutrgovinskom transportu i kabotaži. Celokupna pažnja sektora usmerena je na situaciju u Nemačkoj, donedavno nazvanoj ekonomskim motorom kontinenta, a već dve godine “bolesnikom Evrope”. 

Nemačka se budi

U međuvremenu, PMI Indeks, koji je barometar raspoloženja među menadžerima u ključnim sektorima ekonomije, polako, ali konstantno raste u Nemačkoj. Prema podacima za poslednji kvartal, nemački PMI indeks proizvodnje dostigao je 42,2 poena. Iako je još uvek daleko od magičnog nivoa od 50 poena koji označava prelazak sa ekonomske stagnacije na rast, ekonomisti su rasterećeni najnovijim podacima. 

Ekonomski oporavak Nemačke potvrđen je i statističkim podacima. Lokalno tržište dominira u Evropi u smislu broja transporta kabotaže. U maju 2024. godine, broj punih pošiljki kamiona (FTL) i manje od kamiona (LTL) značajno je porastao u poređenju sa istim mesecom prošle godine. Za ovo drugo, povećanje broja ponuda bilo je čak 62,3 odsto. Za unakrsni transport, najpopularniji pravci u Evropi takođe su vezane za nemačko tržište. (Mada to očigledno nije jedini atraktivan put u EU). Popularnost rute od Holandije do Nemačke porasla je za 48 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a od Belgije do Nemačke za čak 69 odsto. Belgija i Holandija su od velikog interesa za prevoznike u svim režimima transporta i, na primer, u segmentu kombija, obe zemlje prednjače po cenama (cena kabotaže je porasla za 8,9 odsto u Belgiji i za 10,8 odsto u Holandiji).

Veći saobraćaj u lukama

Zbog čega je Benelux toliko popularan među prevoznicima? – Saobraćaj se povećava na morskoj luci Antverpen, koja je univerzalna luka koja rukuje svim vrstama tereta. Zajedno sa holandskom lukom Roterdam trenutno pretovaraju najviše terete u Evropi. Zbog toga se ovim pojačanim saobraćajem mora rešiti sa više transporta. Rute iz Holandije takođe uključuju sezonski izvoz povrća, u kojem su Holanđani svetski lideri – kaže Beniamin Matecki, tržišni konsultant T&L- a. (Holandija proizvodi dosta luka, pčela, korenastog povrća, briselskog prokelja i paradajza). 

Poboljšanje ekonomske situacije u evrozoni takođe se ogleda u sve većem broju ponuda na tržištu transporta na licu mesta. Nedavno objavljena Prolećna ekonomska prognoza Evropske komisije oprezno je optimistična. Rast BDP-a u 2024. godini biće oko jedan odsto širom Evropske unije i 0,8 odsto u zoni evra. Inflacija takođe rapidno opada i predviđeno je da padne sa 6,4 odsto u 2023. na 2,7 odsto u 2024. godini kako meri HICP. – Ekonomija EU zabeležila je snažan rast u prvom kvartalu, što ukazuje da smo uspeli da se povratimo posle veoma teške 2023. godine. Očekujemo postepeno ubrzanje stope rasta u ovoj i sledećoj godini. Taj rast podstaknut je privatnom potrošnjom, koja je podržana padom inflacije, kao i unapređivanjem kupovne moći i održivim rastom zaposlenosti – kaže Paolo Đentiloni, komesar EU za ekonomiju.

Prevoznici su se vratili na put

Francuska postaje sve popularnija

Analiza podataka sa Platforme Trans.eu takođe pokazuje da su Francuska i Italija ponovo bile među najpopularnijim rutama kamiona. U kabotažnom transportu Francuska je, pored Nemačke, jedan od evropskih lidera (povećavanju se i broj ponuda i visina tarife). Isto se može reći i za unakrsni transport, gde je povećanje ponuda na putu Nemačka-Francuska (LTL) iznosilo 18,7 odsto, što bi moglo da ukaže na jasan oporavak za ovu ne tako davno popularnu rutu. 

Međutim, eksperti ističu da ekonomski rast u datoj zemlji ne ide uvek ruku pod ruku sa popularnošću transporta. Slovenija, Portugal i Kipar imaju najbolju ekonomsku situaciju. Međutim, teško je zamisliti da bi transport iz tih zemalja mogao da bude atraktivna alternativa za prevoznike koji opslužuju, na primer, nemačku privredu. Francuska i španska ekonomija, koje su u boljem stanju, mnogo su veće od pomenutih tržišta tri zemlje. I atraktivnije. Međutim, treba dodati da su ta tržišta teža za prevoznike iz centralne i istočne Evrope zbog njihovih specifičnosti – kaže Maciej Vroski, predsednik Udruženja poslodavaca za transport i Logistyka Polska. 

Konkurencija iz Ukrajine

Predstavnici T&L industrijskih organizacija se slažu: Situacija sa unakrsnim transportom i kabotažom destabilizovana je nepravednom konkurencijom Ukrajine. To je uglavnom pogodilo Poljsku, najvećeg prevoznika u Evropi (oko 20 odsto tržišnog udela), ali i kompanije iz Litvanije, Bugarske i Rumunije, za koje je međunarodni transport kvantitativno veći od domaćeg transporta. 

Međutim, najvažnije informacije za prevoznike odnose se na makroekonomske podatke. Jer, ti podaci ukazuju na to da se Evropa polako vraća na put ekonomskog rasta. Posle toga sledi povećanje broja transporta. Prema najnovijem izveštaju S&P Global i Hamburg Komercijalne banke, kombinovana proizvodnja i usluge PMI dostigle su 52,3 poena u maju, što je najviši nivo u dvanaest meseci.   

S druge strane, očekuje se da će evropsko tržište drumskog transporta porasti za 1,7 odsto u 2024. godini, prema prognozama istraživačke agencije Transportna obaveštajna služba. Situacija u Nemačkoj je i dalje ključna, ali tamo prevoznici nisu prestali da voze. – Među-trgovinske i kabotažne operacije vezane za nemačko tržište nisu izgubile svoju popularnost. Ova činjenica je indirektno potvrđena situacijom na tržištu digitalnih tahografa, gde se prevoznici sve više ograničavaju na kupovinu novih uređaja za snimanje ali odlažu njihovu instalaciju. Oni verovatno ne žele da registruju stvarni broj transporta – smatra Maciej Wroski.  

Najbolje destinacije za drumski prevoz u Evropi

    Pišite nam:

    Kontaktiraćemo vas u najkraćem mogućem roku.

    Da li imate pitanja?
    Nazovite nas:

    +386 (0)59 082 741 Od ponedeljka do petka od 8:00 do 16:00 časova

    Loads2GO!
    Preuzmite mobilnu aplikaciju Loads2GO

    App StoreGoogle Play