Skip to main content

Nove mere u Srbiji: Za volan kamiona sa 18 godina

1 minuta čitanja

Kako bi ublažila gorući problem nedostatka profesionalnih vozača i Srbija je povukla određene poteze, među kojima je najglasnije odjeknula vest da će za volan teretnih vozila moći da sednu i kandidati sa 18 godina.

Iako je ova novina najavljena u izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja koje su donete prošle godine, tek Pravilnikom o teorijskoj i praktičnoj obuci kandidata za vozače koji je nedavno stupio na snagu je jasno definisana ova oblast.

Zvanično,  novi propisi omogućavaju zainteresovanim kandidatima da:

  • ✅ polažu za C kategoriju sa 18 godina
  • ✅ polažu za D kategoriju sa 21 godinom
  • ✅ polažu direktno za D kategoriju bez obaveze posedovanja C kategorije

Međutim, postoje i neki dodatni uslovi. Naime, za C i CE kategoriju moguće je polagati sa 18 godina i probnom vozačkom dozvolom za B kategoriju, s tim što su kandidati u obavezi da dobiju Sertifikat o stručnoj kompetentnosti (CPC sertifikat). Bez te potvrde ne mogu da izvade dozvolu za C kategoriju. To se ne odnosi na učenike srednjih škola koji završavaju smer vozača motornih vozila.

Visoki troškovi odbijaju mlade

Kako je moguće doći do dozvole C i CE kategorije isključivo sa dve obuke – u auto-školi i u centru za CPC sertifikat, tako se i troškovi uvećavaju.

U Srbiji obuka za vozača kamiona u auto-školi i CPC centrima, sa taksama, ispitima i svim neophodnim formalnostima iznosi preko 300.000 dinara, što je oko 6,5 minimalnih mesečnih zarada u Srbiji. U poređenju sa na primer Francuskom, to je dvostruko veći trošak za edukaciju mladih profesionalnih vozača kamiona.

Struka već godinama alarmira da visoka cena sticanja CPC sertifikata čini zanimanje profesionalnih vozača manje atraktivnim. 

Inicijative za promenama u oblasti sticanja CPC sertifikata

Strukovna udruženja u Srbiji ukazuju na neophodne izmene odredbi koje regulišu sertifikaciju profesionalnih vozača. Prema mišljenju transportne zajednice, potrebno je da se srpskim vozačima smanji trošak, da im se pruži komfor kod odabira najbližeg centra za obuku, da se povećava kvalitet sistema stručnog usavršavanja vozača (početnog i periodičnog), da se predavači usavršavaju, kao i da se obezbedi novac za obnovu  škola i povećaju primanja nastavnika.

Inicijativa je imala pozitivan odjek kod nadležnih državnih organa, te se uskoro mogu očekivati izmene u korist cele industrije.

Da li imate pitanja?
Nazovite nas:

+386 (0)59 082 741 Od ponedeljka do petka od 8:00 do 16:00 časova

Loads2GO!
Preuzmite mobilnu aplikaciju Loads2GO

App StoreGoogle Play