Skip to main content

Pametni autoputevi u Srbiji

2 minuta čitanja

Pametni autoputevi su inovativni infrastrukturni projekti koji koriste napredne tehnologije za poboljšanje sigurnosti, efikasnosti i održivosti saobraćaja. Pametni autoputevi već su implementirani ili se razvijaju u nekoliko zemalja širom sveta, posebno u onima sa naprednom infrastrukturom i fokusom na inovacije.

I Srbija bi poput razvijenih zapadnih zemalja mogla uskoro dobiti pametne autoputeve. To je najavljeno iz državne uprave, a Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koje je nadležno za ovaj resor, iznelo je i detalje.

Prema rečima ministra Gorana Vesića, vozila će „komunicirati“ sa putevima, odnosno primati poruke od puta, nezavisno od vozača.


Moći će da ukazuju automobilu gde su raskrsnice, gužve, kao i kada treba smanjiti brzinu, dati migavac – objasnio je Goran Vesić.

Napredna tehnologija će se koristiti za poboljšanje sigurnosti, efikasnosti i održivosti saobraćaja. Projekat uključuje „smart signalizaciju“, odnosno LED svetla i saobraćajne znake koji se prilagođavaju realnom vremenu, tačnije saobraćajnim uslovima i vremenskim prilikama. 

Kako je objašnjeno, softver će prikupljati podatke o stanju puta, gustini saobraćaja i svim dešavanjima na trasi. Ovi podaci se mogu potom koristiti za optimizaciju saobraćaja i upozoravanje vozača na potencijalne probleme.

Neki pametni putevi će, takođe, koristiti solarne panele za generisanje električne energije koja se može koristiti za napajanje LED rasvete i drugih elektronskih sistema na putu. Osim toga, planirano je da neki delovi puta budu izgrađeni od materijala koji su dizajnirani da bolje reflektuju svetlost ili apsorbuju buku.

Za pametne puteve potrebna su i pametna vozila

Naravno, za dvosmernu komunikaciju potrebna su i pametna savremena vozila sa ugrađenom savremenom tehnologijom i naprednim sistemima za detekciju i upravljanje.

U praksi reč je o vozilima koja imaju tehnologiju poput adaptivnog tempomata, automatskog kočenja i navigacijskih sistema. Takva vozila često imaju ugrađene senzore, kamere, i radare koji omogućavaju prikupljanje i obradu informacija iz okoline.

Ulaganje Evropske unije vredno 7 milijardi EUR

Ulaganje u infrastrukturu, posebno saobraćajnu tema je i u Evropskoj uniji odakle stiže važna vest da će uložiti rekordnih 7 milijardi evra u održivu, bezbednu i pametnu saobraćajnu infrastrukturu.

Novi projekti ulaganja u infrastrukturu pokrenuti su kako bi se poboljšale železnice, unutrašnji vodni putevi, drum i kratke pomorske rute. Što se tiče drumskog saobraćaja, primena kooperativnih inteligentnih transportnih sistema i usluga (ITS) i izgradnja novih sigurnih i bezbednih parkinga, prema mišljenju EU, će poboljšati bezbednost i uslove širom evropske putne mreže kako za građane, tako i za profesionalce.

    Pišite nam:

    Kontaktiraćemo vas u najkraćem mogućem roku.

    Da li imate pitanja?
    Nazovite nas:

    +386 (0)59 082 741 Od ponedeljka do petka od 8:00 do 16:00 časova

    Loads2GO!
    Preuzmite mobilnu aplikaciju Loads2GO

    App StoreGoogle Play