Skip to main content

Putarina razdora

4 minuta čitanja

Naglo pvećanje putarine u Nemačkoj osetiće lanci isporuka u celoj Evropi "Postoje mnoge indicije da će se uskoro u Nemačkoj i u ekonomijma koje sa njom sarađuju povećati putarine. To može rezultirati povećajnem cena potrošačkih proizvoda jer prevoznici neće biti u stanju preuzeti na sebe celo povećanje, a razlog tome je izglasano u Nemačkom Bundestagu povećanje visine putarine, što proizlazi iz naplate dodatne naknade za emisiju ugljen-dioksida. Obim povećanja je ogroman – u proseku preko 80%. Nova putarina će pogoditi ne samo nemačke lance isporuka već i međunarodne prevoznike, širom kontinenta.

Stručnjaci ne sumnjaju da će nova putarina uvedena1. decembra 2023. godine imati ozbiljne posledice za privrede Evropske unije. Ovo je zapravo novi porez koji će dodatno podstaći nemačku inflaciju. Dirk Engelhardt, portparol uprave Saveznog udruženja drumskog transporta, logistike i upravljanja otpadom upozorava da bi samo u Nemačkoj svaka peta osoba zaposlena u TSL sektoru, odnosno čak 130 hilljada ljudi moglo ostati bez posla. Ko ne bude u stanju da prebaci prekomerna poskupljenja na svoje kupce, pre ili kasnije će nestati sa tržišta. Većinu troškova davanja na CO2 moraće da snosi krajnji potrošač – to jest svi mi – kroz maloprodaju, što će nastaviti da potiče inflaciju– smatra Engelhardt.

Mali možda neće preživeti

U kojoj će meri troškovi povečanja putarina pasti na teret prevoznika a u kojoj na teret kupca pokazaće se narednih nedelja i meseci. Međutim, nesumnjivo je, da su u najgoroj situaciji najmanja transportna preduzeća. Mali prevoznici neće biti u stanju da prežive šok vezan sa povećanje putarine. Ovo ih dovodi u opasnost od bankrota – dok tržište ne uvede i prihvati nove, veće cene. Oni mogu da se spašavaju pokušajem smanjenja vlastitih troškova, npr. odustajanjem od ugovora o radu, plaćanjem „ispod stola” ili manipulisanjem tahografima, kako bi povećali dostupni limit pređenih kilometara. Stoga, slični potezi povećaće „sivu zonu” koja je ionako već prevelika, dakle jednostavno nelojalnu konkurenciju – primećuje Maćej Vronjski, predsednik

Saveza poljskog transporta i logistike.

Kako je izračunala Poljska komora za špediciju i logistiku, nakon povećanja cena putarine za vožnju kamionom od četrdeset tona koji ispunjava standard Euro 6 povećaće se sa 19 eurocenti na 35,4 eurocenti, odnosno za 86%. Cena tranzita za svaku ovakvu kompoziciju vozila povećaće se za 123 evra. U praksi, može da poraste čak za oko 4-7%, a u slučaju kabotaže na teritoriji Nemačke čak za 10%.

Nažalost, transportni troškovi moraće porasti, a ovo će pak uzrokovati rast cena robe za krajnje primaoce prevoženih dobara – pretpostavlja Jan Buček, predsednik Saveza međunarodnih drumskih prevoznka.

Antigrađnski potez povećanja cena

Međutim, vredi napomenuti da prevoznici mogu zatražiti veće stope naknada samo u odnosu na konkretne deonice, a ne na celu rutu, kako spominje dr. Jacek Karč, predavač na Akademiji Visoka škola biznisa, direktor prodaje u Gruber Logistics. – Klijenti će prihvatiti povećanja samo u odnosu na cene uslugu prevoza obvaljenog na deonici koja je na teritoriji zemalja obuhvaćenih promenom cena putarine. Stoga prevoznici treba da budu svesni da neće moći da povećaju cene prevoza za celu rutu već samo za deo rute u Nemačkoj – napominje dr. Karč i daje konkretan primer. Ruta Lublin – Dresden duga je oko 790 kilometara, uključujući deonicu u Poljskoj od 690 kilometara, a deonica u Nemačkoj od oko 100 kilometara. Povećanje će se realno odnositi na deonicu od 100 kilometara, pomnoženo sa stopom razlike. Pokušaji podizanja stopa za celu, primera radi, navedenu rutu verovatno će se prihvatati u početnoj fazi, da bi se u narednim mesecima uvela realna tržišna korekcija. Potrošači će ovu izmenu osetiti u Nemačkoj, a ređe u Poljskoj. To je prirodna posledica mnogo većeg nivoa izvoza u poređenju sa uvozom u Poljskoj – dodaje Jacek Karč. Međutim, niko ne sumnja da se odluka o uvođenju naknada za emisiju ugljen-dioksida neće odraziti samo na kondiciju transportnih kompanija već će negativno uticati i na situaciju u privredama koje sarađuju sa Nemačkom. Već spomenuti Dirk Engelhardt iz Saveznog udruženja, logistike i upravljanja otpadom nazvao je povećanje putarne korakom protiv građana i poslovanja.

Uvođenje dodatne naknade za emisiju ugljen-dioksida je bezsmisleni pokretač inflacije usred ekonomske krize – uverava Dirk Engelhardt. Udruženje, kao i ceo sektor transporta i logistike u Nemačkoj pokušavalo je uticati na Volkera Visinga, nemačkog ministra transporta da barem pomeri rok stupanja novih naknada na snagu jer posebno mala i srednja preduzeća neće moći da se nose sa ovim izmenama.

Elektromobilnost negde u polju

Sektor radi sa niskim maržama, a svako povećanje troškoa rađa ozbiljne izazove. Već sada mnoge transportne kompanije u Nemačkoj i celoj Evropi pregovaraju sa svojim klijentima. Bez delenja troškova povećanja putarine između sebe manji prevoznici će se suočiti sa rizikom zatvaranja svog poslovanja.

Moramo voditi teške razgovore sa našim klijentima. Ni njima ne ide dobro, i njih pogađa recesija – priznaje Mihael Lege, izvršni direktor u Wiedmann & Winz, predsednik Udruženja za špediciju i logistiku (DSLV) u Baden-Virtembergu. Predsednik DSLV se u javnim komentarima osvrće i na uvođenu od strane nemačke vlade ideju dekarbonizacije. Uostalom, povećanje cena putarine i uvođenje naknade za emisiju ugljen-dioksida trebaju biti podsticaj za prelazak na električne pogone. Ali po mišljenu Mihaela Lege, sa kojim se slaže skoro cela transportna i logistička industrija u Nemačkoj (a i u drugim zemljama), sektor nije spreman za uvođenje elektromobilnosti. Mnogo je uzroka takve situacije. – Električni kamion košta tri puta više od običnog. Putujemo po celoj Evropi i često jednostavno ne mamo mogućnost puniti kamione na autoputevima – navodi neke od razloga predsednik DSLV.

    Pišite nam:

    Kontaktiraćemo vas u najkraćem mogućem roku.

    Da li imate pitanja?
    Nazovite nas:

    +386 (0)59 082 741 Od ponedeljka do petka od 8:00 do 16:00 časova

    Loads2GO!
    Preuzmite mobilnu aplikaciju Loads2GO

    App StoreGoogle Play