Skip to main content

Putarina u Srbiji: Kako ostvariti popust za EURO 6 vozila?

1 minuta čitanja

Putarina u Srbiji poskupela je 10. jula 2024. godine, kada je objavljeno i da će neke kategorije vozila moći da ostvare popust. Svim korisnicima motornih vozila IV kategorije emisijskog razreda EURO 6, koji putarinu plaćaju putem uređaja za elektronsku naplatu putarine, ostvarivanje popusta omogućeno je od 5. septembra 2024. godine.

Javno preduzeće Putevi Srbije objavilo je detalje u kojima se navodi da će uz odgovarajuću dokumentaciju korisnici moći da ostvare popust u visini od 10%, koji se obračunava na iznos umanjen za popust na elektronsku naplatu putarine od 6%.

Nova pravila važe na osnovu Odluke  o izmeni i dopuni Odluke o visini posebne naknade za upotrebu javnog puta (broj 953-14497/24-3), njegovog dela i putnog objekta (putarine).

Dokumentacija koja je potrebna za izdavanje potvrde za ostvarivanje popusta na iznos putarine za vozilo četvrte kategorije sa emisijskim razredom „EURO 6“:

  • Popunjen zahtev
  • ✅ Očitana saobraćajna dozvola
  • ✅ Potvrda CEMT o ispunjavanju tehničkih uslova u pogledu bezbednosti za motorno vozilo (Dokaz da je vozilo četvrte kategorije emisijskog razreda EURO 6)

    Popunjen zahtev za izdavanje potvrde uz prateću dokumentaciju zainteresovani mogu uputiti elektronskim  putem na mejl euro6-enp@putevi-srbije.rs, poštom ili predati lično na adresu  Ustanička 64/5, 11050 Beograd.

    • 👉 Nakon obrade zahteva, korisnik elektronskim putem dobija povratnu informaciju u vidu Potvrde (ukoliko dostavljena dokumentacija ispunjava uslove). Korisnik sa dobijenom potvrdom i TAG uređajem odlazi na prodajno mesto za ENP gde vrši promenu ugovora čime se za predmetno vozilo dodeljuje popust – navode u Putevima Srbije.

    Putevi Srbije pozivaju zainteresovane da za sve dodatne informacije kontaktiraju njihov korisnički centar pozivom na broj 0800 111 004 ili elektronskim putem: korisnickicentar@putevi-srbije.rs.

    Putarina u Srbiji

    Javno preduzeće Putevi Srbije vrši naplatu naknade za upotrebu autoputa (putarine). Naplata putarine se na svim deonicama autoputeva odvija u uslovima zatvorenog sistema.

    Ukupna dužina autoputeva pod naplatom iznosi 875,845 km. Naplata putarine se obavlja preko automatskog tehničkog sistema za naplatu na 70 naplatnih stanica.

    Osnovica za cenu putarine je dužina relacije javnog puta koju vozilo prelazi izražena u kilometrima (km). Cena putarine se određuje u odnosu na tri kriterijuma: cena putarine po kilometru, kategorija vozila i dužina pređene relacije. 

      Pišite nam:

      Kontaktiraćemo vas u najkraćem mogućem roku.

      Da li imate pitanja?
      Nazovite nas:

      +386 (0)59 082 741 Od ponedeljka do petka od 8:00 do 16:00 časova

      Loads2GO!
      Preuzmite mobilnu aplikaciju Loads2GO

      App StoreGoogle Play