Skip to main content

U Srbiji uvedena zabrana preticanja kamionima

2 minuta čitanja

Zabrana preticanja kamionima uvedena je u mnogim zemljama u Evropi, a na tu mapu dodata je i Srbija. Preduzeće Putevi Srbije i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture oglasili su se 21. avgusta 2024. godine sa istom porukom – saobraćajnim znakovima obeležene su deonice gde je zabranjeno kamionima da pretiču.

Postavljeno je ukupno 140 saobraćajnih znakova i to na sledećim deonicama:

  • 👉 A1 deonica: petlja Kovilj – petlja Beška (zona mosta „Beška“ preko Dunava),
  • 👉 A1 deonica: petlja Stara Pazova – petlja Požarevac,
  • 👉 A1 deonica: petlja Predejane – petlja Vladičin Han (zona mosta „Džemin Do“ i „Vrla“),
  • 👉 A2 deonica: petlja Surčin jug – petlja Ub,
  • 👉 A3 deonica: petlja Šimanovci – petlja Beograd
  • 👉 A8 deonica: petlja Hrtkovci – Šabac (kraj izgrađenog autoputa).

U cilju bezbednijeg, efikasnijeg i racionalnijeg odvijanja saobraćaja na srpskim autoputevima teretnim vozilima čija najveća dozvoljena masa prelazi 3,5t zabranjeno je preticanje drugih motornih vozila, postavljanjem saobraćajnih znakova zabrane preticanja, navelo je preduzeće Putevi Srbije u saopštenju za medije.

Razlozi za zabranju preticanja

Iz Puteva Srbije smatraju da će nova mera doneti veću bezbednost na putevima. Primenom novih pravila očekuje se i smanjenje gužvi koje nastaju prilikom dugotrajnih preticanja dva i više teretnih vozila međusobno.

  • 👉 Analizom bezbednosti saobraćaja deonica državnih puteva IA reda, sa velikim saobraćajnim opterećenjem (PDGS od 20000 do 46000 vozila/dan) i velikim procentom učešća teretnih vozila u ukupnom PGDS-u (15% – 30%), prisutan je veliki broj saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovala teretna vozila – naveli su u Putevima Srbije u obrazloženju nove odluke.

Ukupan broj saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovala teretna vozila na posmatranim deonicama u periodu od 2016. do 2022. godine iznosi 805, navode u Putevima Srbije.

Proširenje puteva sa zabranom preticanja

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić pojasnio je razloge ove odluke i najavio sledeće korake:

  • 👉 Ovo je tek početak. Da bismo promеnili ovu crnu statistiku donеta jе ova mеra. Pratićеmo еfеktе zabrane na saobraćaj u narеdnom pеriodu i na osnovu toga donеćеmo odluku da li ćе prеticanjе tеrеtnjacima biti zabranjеno na još nеkim dеonicama autoputеva. Prеticanjе tеrеtnjaka na autoputеvima kako mеđusobno, tako i putničkih vozila usporava saobraćaj, ali prе svеga ugrožava bеzbеdnost svih vozača. Hoćеmo da sačuvamo životе ljudi i da podignеmo bеzbеdnost na još viši nivo – poručio jе Vеsić.

    Pišite nam:

    Kontaktiraćemo vas u najkraćem mogućem roku.

    Da li imate pitanja?
    Nazovite nas:

    +386 (0)59 082 741 Od ponedeljka do petka od 8:00 do 16:00 časova

    Loads2GO!
    Preuzmite mobilnu aplikaciju Loads2GO

    App StoreGoogle Play