Skip to main content

More ponuda za terete do 3,5 t

2 minuta čitanja

Fleksibilnost, relativno niski operativni troškovi, manje saobraćajnih ograničenja i lakši pristup vozačima nego u teškom transportu - to su najveće prednosti transporta vozilima sa GVW do 3,5 t. Šta treba zapamtiti prilikom transporta robe kombijem i koje rute treba uzeti u obzir?

Transport vozilima do 3,5 tone je veoma raznovrstan i specijalizovan. Dopunjuje teški transport – kao u slučaju poslednje kilometraže, odnosno isporuke robe iz distributivnog centra na odredište. To je takođe isplativo i rešenje za uštedu vremena za kompanije sa manjim obimom transporta. Zahvaljujući činjenici da težina novih kombija opada, u mnogim slučajevima već mogu da nose 1.500 kg umesto 1.200 kg robe, dok ostaju u granicama težine bruto vozila.

Sektor vozila do 3,5 t GVW konstantno raste, što se ogleda u sve većem broju tereta. Na najvećoj berzi kombija u Evropi – Trans.eu, broj ponuda utovara između januara i aprila 2024. iznosio je približno 7,4 miliona, što je povećanje od 21,6 odsto u odnosu na isti period godinu dana ranije. 

Rast u svim pravcima

Iz finansijskih razloga, najiscrpniji vid transporta do 3,5 t je međunarodni transport, posebno kabotaža i unakrsni transport, koje je najlakše početi posle bilateralnog transporta. Praćenjem broja ponuda za Trans.eu na svim glavnim destinacijama, u prva četiri meseca 2024. godine, možemo videti ogromna povećanja, dostigavši i do 68 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Povećanje broja ponuda u unakrsnom transportu sa pošiljkama do 3,5 t
Povećanje broja ponuda u pošiljkama kabotaže do 3,5 t

Šta treba da imate na umu prilikom transporta robe do 3,5 t

Transport vozilima sa bruto težinom vozila do 3,5 t podleže propisima EU. Očekuje se da će oni uticati na bezbednost na putevima i fer konkurenciju. Uprkos prvobitnoj zabrinutosti da će razvoj sektora lakih vozila biti otežan, nova pravila nisu imala negativan uticaj na transportne kompanije. 

O čemu se tačno radi? Od maja 2022. godine, prevoznici sa vozilima do 3,5 tona, koji posluju na međunarodnom i tržištu kabotaže, obavezni su da imaju dozvolu Zajednice, i šta to podrazumeva:

  • ✅ Posedovanje dozvole za obavljanje zanimanja drumski prevoznik,
  • ✅ Pribavljanje sertifikata o profesionalnoj kompetenciji
  • ✅ Demonstrirajte finansijsku garanciju da ćete pokriti svako vozilo (1.800€ za prvo, 900€ za svako naredno vozilo).
  • ✅ Delovanje na teritoriji Evropske unije.

Pored toga, neka od pravila koja se već koriste u teškom transportu su se odnosila i na kombi prevoznike. Paket mobilnosti omogućava 3 operacije kabotaže u roku od 7 dana. Njime se dodatno nameće 4-dnevna pauza između uzastopnih kabala u istoj zemlji. Poslodavac je takođe dužan da organizuje rad vozača na takav način da se vrati u operativnu bazu kompanije najkasnije 8 nedelja nakon što je napusti.

Gde tražiti tovare za kombije?

Najbolji način da dobijete ponude za prevoz je da diversifikujete svoje izvore, odosno istovremeno dobijanje direktno od pošiljaoca, u saradnji sa špediterima, kao i na berzi tereta. Najveći broj potencijalnih ponuda može se naći na Trans.eu platformi – najvećoj berzi tereta do 3,5 t. Odlično je mesto za razvoj vašeg poslovanja i uspostavljanje odnosa koji se mogu pretvoriti u dugoročnu saradnju.

Iskoristite ogroman broj ponuda tereta do 3,5 t na Trans.eu

Registrujte se odmah!

    Pišite nam:

    Kontaktiraćemo vas u najkraćem mogućem roku.

    Da li imate pitanja?
    Nazovite nas:

    +386 (0)59 082 741 Od ponedeljka do petka od 8:00 do 16:00 časova

    Loads2GO!
    Preuzmite mobilnu aplikaciju Loads2GO

    App StoreGoogle Play