Skip to main content

Zeleni koridori za brži prolaz kamiona

2 minuta čitanja

Kako bi se ubrzao promet robe u zemljama potpisnicama CEFTA sporazuma, na četiri granična prelaza organizovani su takozvani “zeleni koridori”. Zasada po jednostavnijoj proceduri, kamioni sa robom mogu preći na prelazima Sremska Rača, Preševo, Gostun i na administrativnom prelazu Merdare.

Zeleni koridor predstavlja zajedničku inicijativu privrednih komora potpisnica CEFTA sporazuma koja omogućava brži i jednostavniji protok robe, čime se smanjuju troškovi i povećava konkurentnost regionalnih kompanija. 

Ideja zelenih koridora je da se međusobno priznaju sertifikati, laboratorijske analize koje prate robu, da prazni kamioni u tranzitu po ubrzanom postupku napuštaju granične prelaze, da se uspostave posebne trake koje su namenjene za korišćenje vozila koji se kreću u režimu zelenih koridora… 

Za sve to potrebna su velika ulaganja u infrastrukturu, kako građevinsku, tako i IT. Za elektronsku razmenu informacija koristi se sistem SEED, putem koga je CEFTA sekretarijat unapredio i pojednostavio proces prolaska robe. Polovinom aprila 2024. godine, sekretarijat CEFTA i Evropska komisija potpisali su ugovor o grantu vredan 4 miliona evra za SEED+ projekat –  „Podrška sistematskoj razmeni elektronskih podataka (SEED+) u CEFTA 2024”. Ovaj projekat će dodatno olakšati trgovinu i ekonomsku integraciju kako unutar CEFTA tako i između zemalja CEFTA i Evropske unije.

Evropska komisija se obavezala da će u potpunosti finansirati SEED+ u periodu od tri godine. Projekat će nastaviti da podržava elektronsku razmenu podataka i dokumenata u okviru CEFTA, promovišući trgovinu bez papira, povećavajući bezbednost i sigurnost robne razmene bez ometanja trgovinskih tokova. 

Štaviše, projekat SEED+ usklađen je sa akcionim planom za Zajedničko regionalno tržište (CRM) i novim planom Evropske komisije za rast Zapadnog Balkana, sa ciljem da podstakne ekonomski napredak i ubrza proces pridruživanja EU. Ključni rezultati CRM-a i plana rasta, kao što su zelena i plava traka, biće implementirani putem CEFTA SEED+.

Inače, zemlje potpisnice CEFTA su Albanija, Bosna i Hercegovina,  Severna Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Srbija i UNMIK/Kosovo. Rumunija, Bugarska i Hrvatska povukle su se iz CEFTA po prijemu u EU.

Zeleni koridori i sa zemljama Evropske unije

Novi projekat je vetar u leđa stalnim naporima da se zeleni koridori primenjuju i na granicama zemalja Evropske unije. 

Pregovori sa državama u okruženju se kontinuirano sprovode. U martu je u Zagrebu održan sastanak Upravnog odbora Green Lanes koji je okupio predstavnike carinskih uprava i nadležnih ministarstava članica CEFTA i susednih država EU.

Na sastanku su predstavljene sve prednosti korišćenja SEED+ sistema za razmenu informacija pre dolaska iz CEFTA u Hrvatsku, Grčku i Italiju, a vodili su se i razgovori o daljem proširenju na druge granične prelaze EU-CEFTA/WB6 .

    Pišite nam:

    Kontaktiraćemo vas u najkraćem mogućem roku.

    Da li imate pitanja?
    Nazovite nas:

    +386 (0)59 082 741 Od ponedeljka do petka od 8:00 do 16:00 časova

    Loads2GO!
    Preuzmite mobilnu aplikaciju Loads2GO

    App StoreGoogle Play