Skip to main content

Subvencije za električna teretna vozila u Srbiji

2 minuta čitanja

Subvencije za električna vozila u Srbiji dostupne su i ove godine. Pravo na kupovinu uz državnu pomoć imaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica. Zahtev se šalje Ministarstvu zaštite životne sredine do utroška sredstava ove godine ili najkasnije do 31. oktobra.

Subvencije za kupovinu električnih vozila kreću se od 250 do 5.000 EUR. Konkretno, kada je nabavka teretnih vozila u pitanju, podrška se daje za vozila vrste M1 i N1 isključivo na električni pogon i to u iznosu od 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Podrška za kupovinu električnih vozila je mera podsticaja koja postoji u mnogim državama kako bi se smanjio broj vozila koja kao pogonsko gorivo koriste fosilno gorivo.

Ako posmatramo iskustva iz Evrope, od ukupnog broja novoregistrovanih kombija u EU u 2024. oko 5,8% bili su kombiji na struju (pad u odnosu na 6,9% iz 2023). Ukupno gledano, kombiji na električni i hibridni pogon u EU i dalje drže manje od 8% tržišta. Proizvođači vozila, pak, procenjuju da će kategorija značajno i ubrzano napredovati u godinama koje predstoje.

Do subvencije za kupovinu vozila u Srbiji u četiri koraka

Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo je detaljno uputstvo za konkurisanje za subvencije (https://www.ekologija.gov.rs/saopstenja/vesti/kako-do-subvencije-za-kupovinu-elektricnog-vozila).

Prvi korak je podnošenje zahteva na adresu ovog ministarstva. Zahtev se podnosi lično na pisarnici, ili poštom, a važno je da naznaka bude “Zahtev za subvencionisanje električnog automobila“. Kada se preda dokumentacija, službe u drugom koraku formiraju predmet koji ide na komisiju.

Ukoliko je dokumentacija kompletna, pristupa se izradi rešenja o dodeli subvencije, a podnosilac će biti pozvan da preuzme rešenje. To je treći korak.

U četvrtom koraku, rešenje se predaje prodavcu vozila ili lizing kući.

Ministarstvo je objavilo i spisak dokumentacije.

U slučaju lizinga je potrebno doneti tri dokumenta:

  • 👉 Ugovor o finansijskom lizingu (original)
    👉 Dokaz o prenosu sredstava (izvod iz banke sa pečatom i pozivom)
    👉 Potvrda da plaćena suma čini više od 15 odsto vrednosti vozila.

Kada kupujete preko auto-kuće, potrebno je dostaviti:

  • 👉 Predračun i avansni račun
    👉 Dokaz o prenosu sredstava (izvod iz banke sa potpisom i pečatom)
    👉 Ugovor o kupoprodaji vozila

Tekst Uredbe o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila koja imaju isključivo električni pogon može se pogledati OVDE

Zahtev za subvencionisanu kupovinu novog vozila u skladu sa ovom uredbom možete preuzeti OVDE

    Pišite nam:

    Kontaktiraćemo vas u najkraćem mogućem roku.

    Da li imate pitanja?
    Nazovite nas:

    +386 (0)59 082 741 Od ponedeljka do petka od 8:00 do 16:00 časova

    Loads2GO!
    Preuzmite mobilnu aplikaciju Loads2GO

    App StoreGoogle Play