Skip to main content

Da li se može smanjiti vreme utovara i istovara?

8 minuta čitanja

Vreme koje vozač provide čekajući na utovar ili istovar jedan je odključnih elemenata koji određuju isplativost ponude. Svaki sat na putu je dobitak, svaki sad čekanja je gubitak. Postoji mnogo načina da se nosite sa ovim izazovom. Koliko su efikasni i laki za implementaciju?

Troškovi parkinga

Analiza podataka sa platforme Districo, koju je sproveo istraživački cenar Federtrasporti, pokazuje da je prosečno vreme koje italijanski vozači provedu na utovaru i istovaru 4,35 sati. To znači gubitak od najmanje 15% vremena koje bi se moglo iskoristiti za prelazak više kilometara. Ovo takođe ima finansijske implikacije. Stručnjaci procenjuju da cela industrija drumskog saobraćaja u Italiji gubi oko 3 milijarde evra godišnje. U Poljskoj se suočavamo sa sličnom situacijom.

Pitanje kašnjenja utovara i istovara ima dalekosežne posledice. Retko se dešava da vozač tokom ovog vremena može da zastane ili odmori. Ovo se pretvara u manje sati na putu, a samim tim i finansijske gubitke.

Mnoge transportne kompanije koriste oko 75% vremena koje vozači treba da provedu na putu. Tačan prag je sada 90-95%

Beniamin Matecki, TSL Market Konsultant

Svaki radni dan vozača podrazumeva određene troškove – plata, lizing vozila itd. Ako zakažemo sa pošiljaocem utovar u 8:00 časova, a to uspemo da obavimo tek oko 18:00 časova, onda gubimo dan finansijski. Redovni kupci pokušavaju da nadoknade takve situacije, makar delimično. Nažalost, ovo nije tržišni standard. Stoga, ako sumnjamo da može doći do problema, pravimo jednostavnu ekonomsku računicu – bolje je uzeti teret za manje novca nego gubiti vreme. 

Marek Woszczek, LogConcept Ltd.

Nedostatak pravilnog planiranja i sinhronizacije između ulazne i odlazeće robe u magacinima, nedostatak pristaništa i osoblja za rukovanje protokolom vozila, rigidnost vremenskih termina i nedostatak agilnosti u upravljanju dokumentacijom odlazaka i isporuka robe factory su koji utiču na duga vremena čekanja, jednostavnu ekonomsku računicu.

Sve ovo ima veoma negativan uticaj na transportne kompanije i njihove vozače i predstavlja kritičnu tačku za poboljšanje efikasnosti transportnog lanca. Gubitak čekanja znači da se kvari celokupno planiranje transportnog preduzeća, što utiče na vozače i ceo lanac jer podrazumeva kašnjenje na druge usluge.

S jedne strane, ova situacija stvara gubitke za transportno preduzeće i dovodi vozače u tešku situaciju. Često su prinuđeni da čekaju na mestima bez odgovarajućih sanitarnih uslova i moraju stalno da menjaju raspored vožnje i pauze da bi nastavili da rade u skladu sa propisima. Česti zastoji takođe otežavaju vozačima da usklade posao i porodični život.

José María Quijano, generalni sekretar Konfederacije španskog trgovačkog transporta (CETM)

Izvor: La gestión de muelles de carga y descarga en España

Utovarno i istovarno vreme – gde tražiti rešenja?

U Španiji je odlučeno da se problemi utovara i istovara reše na zakonodavnom nivou (promenom zakona). Prema uredbi iz 2009. godine, ažuriranoj 2022. godine, prevoznik može zahtevati odštetu od pošiljaoca ako vreme čekanja na opisane aktivnosti prelazi jedan sat (računajući od trenutka dolaska). Zakonom je regulisana i zabrana učešća vozača u ovim procesima. Iznosi koje prevoznik može tražiti us jasno definisani -40 € za svaki sat zastoja i 400 € za prvi dan.  

Slična rešenja na državnom nivou uveo je Portugal 2021. Nemačka trgovinsko-industrijska komora objavila je vodič za dobre prakse, ali kao što pokazuje svakodnevni život – bez konkretnih propisa to nema smisla.

Međutim, postoje sumne da li je akcija na nivou vlade najprikladniji pravac. Pogotovo jer, kako kaže Maciej Wronski, predsednik Udruženja poslodavaca TLP, pravni standard ne može biti nula-jedan. U suprotnom, neko će uvek biti oštećen. U slučaju španskog tržišta, na primer, novi propisi su se pokazali kao veliki izazov za špeditere. 

Samo zakon neće sve rešiti. Čak i ako poslanici smile savršen plan, ostaje pitanje izvršenja – da li će mali preduzetnik koji zavisi od stalnih naloga podneti tužbu zbog kašnjenja? 

Isto je i sa pitanjem utovara i istovara od strane vozača. Često osoba koja upravlja vozilom najbolje proceni kako rasporediti teret tako da ono ne prelazi osovinsko opterećenje. BItno je da se njegov angažman ogleda u dokumentaciji.

Izgradnja poslovnog odnosa zasnovanog na poverenju je od suštinskog značaja. Svi smo mi deo jednog ekosistema koji može nesmetano da funkcioniše ako nastojimo da razumemo interese jedni drugih. 

Maciej Wroński, predsednik Udruženja poslodavaca za transport i logistiku Poljske

Fiksni i spremni digitalni alati

Nedostatak vere u rešenja odozgo nadole dovodi do toga da kompanije pokušavaju da pronađu sopstveni izlaz iz situacije. Na primer, kroz popravke.

Najjednostavnije rešenje za olakšavanje planiranja utovara i istovara su popravke. Međutim, određivanje tačnog vremena je od koristi samo za prevoznike koji su u stanju da dobro planiraju posao svojih vozača. Vredi zapamtiti da su prve tri nedelje borba da transportna kompanija pokrije putarine, zakupe itd., a poslednja nedelja određuje maržu. Dakle, bitno je koliko od tih sati/dana se provede na putu, a koliko se provede čekajući. 

Beniamin Matecki, TSL Market Konsultant

Određivanje tačnog vremena ne rešava sve probleme, ali svakako pomaže. Popravke su najpopularnije rešenje koje koriste pošiljaoci i prevoznici.

U našoj mreži rezervisan je termin. Tačnost je u roku od 30 minuta u oba smera. Ovo daje vozaču rok od jednog sata u kojem može da zakaže svoj dolazak. Kada se to dogodi, obično je potrebno do dva sata da se istovari, preuzme dokumente i krene. 

Nožemo staviti stopu dolaska na vreme na 80%. I da budemo pošteni, preostalih 20% je podjednako podeljeno između kasnih vozača i izazova sa kojima se suočavamo u bilo kom trenutku. Važno je zapamtiti da sa naše strane imamo mnogo elemenata za upravljanje: narudžbine prodavnica, skladišta, sopstvene vozače i spoljne strane. Ponekad jedan detalj može da izazove kašnjenje, čak i ako sve planirate savršeno. Zato ulažemo u nove distributivne centre koji će povećati skladišni prostor i poboljšati propusnost, što će svakako unaprediti naše poslovanje, posebno petkom ili u vreme praznika, jer je najvažnije da svi puštujemo vreme jedni drugih. 

Dawid Sadecki, Jeronimo Martins Polska S.A.

Da bi efikasnije upravljale vremenskim intervalima, neke kompanije se odlučuju za naprednija rešenja, kao što je Dock Scheduler. Ovaj alat ne samo da olakšava komunikaciju između između svih uključenih strana (logističara, skladišta, prevoznika), već pre svega omogućava unapred planiranje resursa i upravljanje kapacitetima skladišta. Sistem upravljanja rasporedom isporuke koji je razvio CargoOn može smanjiti vreme čekanja do 70% i omogućava fleksibilan rad i prilagođavanje trenutnoj situaciji, kao što su naočekivane situacije na putu i rezultirajući kašnjenje vozača.

Smanjili smo broj slučajeva da svi kamioni stižu u isto vreme. Vremena čekanja su smanjena, a efikasnost skladišta je poboljšana. Pre implementacije, odeljenje za planiranje je bilo preopterećeno isporukama, ali im je Dock Scheduler pomogao da organizuju posao. Takođe smo smanjili broj telefonskih poziva kompaniji, koja je ranije dobijala dosta poziva od prevoznika sa pitanjem o utovaru i istovaru.

Ronny Sauer, DAWN

Izvor: Dock Management, CargoON

Smanjili smo vreme rukovanja za 40%, imamo konzistentan protok komunikacije i informacija unutar orgaizacije. Zahvaljujući činjenici da je 80% isporuka rezervisano dan ranije, možeo da realizujemo zacrtani raspored skladišta. 

Justyna Lusztak, Boryszew Group

Izvor: Dock Management, CargoON

Druga vrsta digitalne pomoći je Goodloading, koja pomaže u planiraju distribucije robe na vozilu, što je izuzetno korisno za više utovara različitih veličina.

Upotreba rešenja kao što su Dock Scheduler ili Goodloading dobija na značaju. Istraživanja TLP-a i spot podataka pokazuje da je jedna od tri glavne oblasti promena koje preduzeća planiraju da izvrše na tržištu TSL-a “Digitalizacija i automatizacija rada vozača (npr. utovar i istovar)”.

Verifikacija je obavezna

Ne odlučuju sve kompanije da sarađuju tako što će odrediti tačna vremena utovara/istovara ili koristiti tehnologiju kao pomoć. Kako onda odlučiti da li se isplati preuzeti određeni teret? Ovde verifikacija igra važnu ulogu. Naročito kada birate teret na licu mesta. U ovoj oblasti u pomoć priskače Trans.eu platforma, gde je dostupna opcija davanja ocena i mišljenja o izvođačima. Koristeći ovu funkciju, možete podeliti svoje iskustvo u radu sa određenim klijentom i navesti koje su kompanije najpouzdanije. Ocene i komentari su javni i može ih videti svaki korisnik, čak i pre početka pregovora.

Ponekad adresa za isporuku ili utovar nije navedena u nalogu, što je prvi znak da su prodavci možda još jedan posrednik i ne poznaju kupca, ili iz nekog razloga namerno ne žele da daju adresu u pokušaju da sakriju nastale probleme.

TIsto važi i za vreme čekanja na utovar ili istovar. Ako se produže – redovni kupac je u mogućnosti da plati odštetu. U slučaju slučajnih izvođača koji nemaju razvijen odnos sa kupcem, to je veoma teško. A u situaciji kada prevoz vršimo preko špeditera, moramo očekivati da oni mogu uzeti deo ili ceo profit koji proizilazi iz zastoja. Stoga je verifikacija ključna.

Da bismo temeljno verifikovali kompaniju, prvo pogledamo ocene na Trans.eu. Takođe tražimo recenzije na Internetu i gledamo lokaciju i ocene Google pretrage. Ove informacije nam pručaju pristup za moguće povlačenje naloga.

Marek Woszczek, LogConcept Ltd.

Ključne stvari: 

Kako se nositi sa vremenom za utovar i istovar?
  • 👉 Temeljno proverite svog klijenta;
  • 👉 Koristite sigurne i namenske alate;
  • 👉 Dobro planirajte posao svog vozača (putevi, mesta za utovar i istovar);
  • 👉 Razgovarajte o dodatnim danima za rad sa vozačem (npr. svake druge subote)kako biste svoju kompaniju učinili fleksibilnijim.
Šta možete očekivati od klijenata?
  • 👉 koristite digitalne alate da biste olakšali planiranje i komunikaciju;
  • 👉 produžiti radno vreme objekta i povećati broj zaposlenih posvećenih utovaru i istovaru;
  • 👉 povećati broj dock vrata.

    Pišite nam:

    Kontaktiraćemo vas u najkraćem mogućem roku.

    Da li imate pitanja?
    Nazovite nas:

    +386 (0)59 082 741 Od ponedeljka do petka od 8:00 do 16:00 časova

    Loads2GO!
    Preuzmite mobilnu aplikaciju Loads2GO

    App StoreGoogle Play