Skip to main content

Kako napraviti sigurne transakcije? Saveti za prevoznika

5 minuta čitanja

Platforma Trans.eu pruža transportnim kompanijama oko 9,5 miliona ponuda mesečno. Zato je važna transparentnost u svim operacijama razmene i sigurnost korisnika. Kako bi osigurali da prevoznici ne postanu žrtve nepouzdanih klijenata, oni treba da poštuju pravila koja se primenjuju na Platformi. I jedna stvar posebno: transakcije treba zaključiti na Trans.eu, nikada izvan berze.

Kada se formalna transakcija odvija? U situaciji kada obe strane (naručilac i izvođač) potvrđuju zaključak saradnje na osnovu date ponude. Onda imamo posla sa bilateralnom transakcijom, koja se završava nalogom. Prevoznik takođe može jednostrano da prihvati transakciju, čime se povećava njegov kredibilitet iako dogovor nije finalizovan.   

Ulazak u formalnu transakciju na Platformi olakšava kasnije ostvarivanje potraživanja, na primer u slučaju pokušaja promene uslova ugovora. Prihvatanjem ponude, strane u ugovoru dobijaju priliku da dodaju ocene i komentare. Međutim, ponekad se dešava da kompanije (ili špediteri) koji objavljuju ponude za utovar izbegavaju da prihvate uslove dogovorene na Platformi. Verovatno se plaše da će dobiti negativne ocene. 

U ovom trenutku, poslovična crvena zastava bi trebalo da se aktivira za prevoznika. Na kraju krajeva, pouzdan klijent će izbeći takve nejasne, netransparentne situacije. Takođe treba imati na umu da se u trenutku prihvatanja pregovori i dalje mogu odvijati i aranžmani se mogu razjasniti, ali na kraju postaju obavezujući za obe strane. Naknadna promena uslova može dovesti do odgovornosti za štetu. Ako se formalna transakcija zaključi na Platformi, strankama će biti teško da je kasnije ospore. 

Promena uslova naloga. Šta da se radi? 

Piotr Sobala, vođa tima za međunarodnu bezbednost u Trans.eu grupi, naglašava problem sa kojim je većina korisnika berze upoznata. “Reč je o razlikama u sadržaju na Platformi i konačno poslatom nalogu. Postoje čak i slučajevi u kojima ove nove, dodatne odredbe sprečavaju izvršenje tereta. Ovo se odnosi, na primer, na situaciju u kojoj težina ili veličina robe, koji nisu prethodno detaljno navedeni, ne odgovaraju vozilu prevoznika. Sve dodatne klauzule ili zahtevi se tretiraju od strane prevoznika kao zloupotreba“, objašnjava on. 

Dešava se da, uprkos prihvatanju uslova od obe strane, narudžba ne stigne u e-mail sandučić. Ili dolazi sa drugačijim uslovima od originalne ponude. Šta onda uraditi? U takvoj situaciji, prevoznik ima pravo na naknadu. Kao što smo već pomenuli, ovo je jedan od razloga zašto je toliko važno sklapati formalne transakcije na berzi. Ali imajte na umu: ako kompanija ne podnese takozvani neposredni prigovor, to znači da su prihvatili modifikovanu ponudu bez ikakvih rezervi. 

Prvo pravilo prilikom prihvatanja naloga je da ga pročitate i analizirate. Ovaj osnovni uslov može izgledati trivijalno, ali ponekad jednostavna nepažnja prema prihvatanju naloga može imati dalje posledice. Ako se ispostavi da je klijent uveo nove aranžmane i klauzule nakon pregovora, prevoznik ima 2 rešenja: prihvatiti narudžbu sa rezervom ili izraziti primedne na nju. I rezerva i prigovor moraju biti izraženi u obliku koji se može dokumentovati. To može biti e-mail, tekstualna poruka ili trenutna poruka na Platformi.

TransRisk, odnosno kredibilitet platiša

Finalizacijom ugovora na berzi, sporno pitanje može se rešiti brže, a prevoznik izbegava odgovornost za mogući raskid ugovora. A mogućnost dodavanja ocena i komentara od strane zajednice korisnika Platforme povećava njen kredibilitet, a takođe vam omogućava da izbegnete nepouzdane partnere. Prevoznici takođe dobijaju uticaj na TransRisk indeks datog korisnika, što omogućava izvršenje ugovora sa proverenim platiocima. 


Šta je TransRisk indeks? “To je pokazatelj kredibiliteta plaćanja određene kompanije u sklopu svoje aktivnosti na Platformi, posebno prilikom naručivanja utovara. Izračunava se automatski svaki dan pomoću posebnog algoritma, a fokusira se na aktuelne događaje, tj. one koji su se dogodili u poslednjih šezdeset dana”, objašnjava Piotr Sobala. Ukratko, to daje prevoznicima dodatni alat koji im omogućava da sigurne transakcije sa pouzdanim klijentima. 

Novčani tok je preduslov za poslovanje transportne kompanije, a indeks TransRisk pomaže u održavanju likvidnosti. Baš kao i drugi finansijski alati dostupni prevoznicima na Trans.eu: brze isplate od Transcash, Pactus naplata duga ili bbpay. Oni povećavaju sigurnost plaćanja i omogućavaju, na primer, brzo primanje sredstava nakon završetka naloga, efikasnu naplatu duga ili jeftiniji pristup usluzi mikrofaktoringa. 

Stručnjaci prate sumnjive transakcije

Međutim, postoji još jedan veoma važan element vezan za bezbednost transakcija, koji pominju skoro svi korisnici Platforme. Ideja je da se zaštiti od prevaranata koji se lažno predstavljaju kao druge kompanije ili kradu teret pod privremenim, autentičnim banerom, a zatim nestaju sa tržišta. Trans.eu stručnjaci naglašavaju da je teško eliminisati slične patologije sa TSL tržišta, ali korišćenjem alata dostupnih na berzi i formalizaciji transakcija, rizik od sličnih situacija je značajno smanjen. 

Sprovodimo edukativne kampanje i senzibiliziramo naše korisnike za određene aktivnosti potencijalnih klijenata koji mogu izazvati zabrinutost. Temeljno verifikujemo nove kompanije na Platformi, a naš tim za bezbednost pokušava da otkrije što više sumnjivih aktivnosti“, kaže Piotr Sobala. 

Prevara utiče na sve delove lanca snabdevanja: prevoznike, špeditere i pošiljaoce, tako da svi korisnici treba da znaju kako da izbegnu sumnjive transakcije. Da bi ceo proces transakcije bio transparentan, mora biti završen na Platformi. Stručnjaci za bezbednost ističu da se fiktivna kompanija neće registrovati na berzi, jer se postupak autorizacije na Trans.eu stalno razvija. Problem počinje kada se prevarant lažno predstavlja kao prava kompanija i pokušava da završi transakciju izvan Platforme.   

Manje prevara

Posebnu pažnju posvećujemo kompanijama koje su na tržištu kratko vreme i koje su među onima koje ne mogu da dokumentuju prethodno iskustvo u industriji. U 2023. godini, u poređenju sa prethodnom godinom, imali smo dvostruko više izveštaja od naših kupaca koji su signalizirali sumnjivo ponašanje na berzi. Kao rezultat toga, nivo prevare koju su doživeli prevoznici značajno se smanjio“, potvrđuje Piotr Sobala, vođa tima za međunarodnu bezbednost u Trans.eu grupi. 


Transakcije na berzi, od pronalaženja ponude do pregovaranja i prihvatanja naloga, drži nas u sigurnom poslovnom okruženju u svakom trenutku. Međutim, treba imati na umu da je Platforma samo efikasan tehnološki alat za za davanje tereta, a ne samo stručnjaci za berzu već i svi korisnici treba da obezbede sigurne transakcije.  Zahvaljujući Trans.eu, prevoznici imaju pristup oko 9.5 miliona narudžbi mesečno. To je najinovativnija i jedna od najvećih berzi tereta u Evropi.

Sigurne transakcije na platformi

    Pišite nam:

    Kontaktiraćemo vas u najkraćem mogućem roku.

    Da li imate pitanja?
    Nazovite nas:

    +386 (0)59 082 741 Od ponedeljka do petka od 8:00 do 16:00 časova

    Loads2GO!
    Preuzmite mobilnu aplikaciju Loads2GO

    App StoreGoogle Play