Skip to main content

Kako preživeti letnju sezonu u kabini?

4 minuta čitanja

Leto je vreme povezano sa toplim danima, prazničnim izletima i opuštanjem pored vode. Međutim, za profesionalne vozače koji provode duge sate u kabinama svojih vozila, leto je izazovno vreme. Visoke temperature, vrelo sunce i zagušljiv vazduh mogu da pretvore kolibu kamiona u pravi pakao na točkovima. Kako preživeti letnju sezonu u takvim uslovima?

Održavajte adekvatnu ventilaciju

Vozači jednoglasno naglašavaju da je ključni element pravilna ventilacija kabine. Parking klima uređaj, koji je bio san pre deceniju, sada je osnovno sredstvo u borbi protiv vrućine. 

Uživamo u prednostima tehnologije. Parking klima uređaj vam omogućava da održite prijatnu temperaturu u kabini, čak i kada je motor isključen. Na taj način možemo uživati u udobnom odmoru bez brige o prekomernoj potrošnji goriva, ističe Przemysław Isalski, član upravnog odbora i vozač u Isalscy Sp. z o.o. 

Suprug i ja radimo u transportu već pet godina i ovo je prva firma u kojoj imamo klimu. Po našem mišljenju, ovo bi trebalo da bude standardna oprema. Naročito na velikim razdaljinama, do regiona gde temperature mogu biti izuzetno visoke. Srećom, neke zemlje, kao što je Španija, zahtevaju da kamioni budu opremljeni klima-uređajem, dodaje Weronika Wojdat Bors, vozač u TVM Transport & Logistics.

Nažalost, nisu svi parking klima uređaji efikasni. 

Efikasnost klima uređaja je niska. Većina njih radi do oko 4 sata, u novijim baterija traje oko 9 sati, što je pristojno, objašnjava Vitalij Ilnitskyi (poznat na internetu kao DER MEISTER), vozač u Maszoski Logistiku.

Takođe je vredno uložiti u dodatni ventilator kako bi se osigurala cirkulacija vazduha. Takođe je važno da redovno provetravate kabinu tokom stajanja kako biste se rešili nagomilane toplote.

Koristim običan ventilator koji se puni preko USB-a. Znam da neki vozači u svoje kabine ugrađuju fotonaponske panele, koji pomažu u generisanju električne energije, zahvaljujući kojima klima duže radi, dodaje Dorota Tobór, vozač u Schade Polska Sp. z o.o. 

Prilagođena odeća

Letnje tkanine treba da budu lagane i prozračne, poput pamuka, posteljine, svile ili viskoze. Imaju odlična termoregulatorna svojstva koja pomažu da naše telo ostane hladno i suvo čak i tokom najtoplijih dana. Bolje je izabrati laganu, široku odeću koja ne prianja uz telo, a izbegavati odeću od sintetičkih materijala kao što su poliester, najlon ili akril. Skloni su blokiranju protoka vazduha i zadržavanju vlage, što dovodi do osećaja nedostatka daha i nelagodnosti. Odeća leti treba, pre svega, da omogući telu da diše, što je teško sa pomenutim materijalima.

Hidratacija i zdrave grickalice

Ispijanje dosta vode je apsolutno obavezno tokom toplih dana. Profesionalni vozači se čak opremaju dodatnim frižiderima za hladna pića. 

Voda je od suštinskog značaja. Trudim se da pijem redovno, čak i ako ne osećam žeđ. Preporučujem i čaj od hibiskusa, koji je zbog blago kiselog ukusa idealan za vrele dane – preporučuje Vitalij Ilnitski.

Adekvatna hidratacija pomaže u održavanju koncentracije i blagostanja. Takođe bi bilo dobro da posegnete za laganim, zdravim grickalicama koje će vam dati energiju bez opterećenja tela. 

Planirajte pauze i odmore

Redovne pauze su od suštinskog značaja za regeneraciju i hlađenje. Dobro planiranje rute i odmorište mogu značajno poboljšati udobnost posla. Vredi praviti pauze na mestima gde možete naći hladovinu i rashladiti se. Nažalost, veoma ih je teško pronaći u Evropi. 

Osim problema sa mestima na parkinzima, nema drveća i samim tim nema osenčenih mesta. Sebastijan i ja putujemo u dvostrukoj posadi, često noću, tako da spavamo preko dana. Ovo je veoma teško na parkinzima, gde nema nijednog drveta… U takvim slučajevima pri ruci su aluminijumske prostirke, koje, zalepljene za staklo, reflektuju svetlost, ističe Veronka Vojdat Bors.

Vozači otvaraju prozore što je više moguće, ali to nije uvek bezbedno. 

Ovde postoji dilema. Skuvati se u kabini ili otvoriti prozor i pozvati potencijalne lopove. Možemo čuti o slučajevima puštanja sedativnog gasa u kabine. To nisu uobičajene situacije, ali se dešavaju, upozorava Dorota Tabór.

Prateće tehnologije

Moderna tehnologija može značajno olakšati posao vozača u vrelim danima. Sistemi za praćenje temperature kabine, inteligentni klima uređaji ili čak aplikacije za planiranje ruta uzimajući u obzir vremenske prognoze mogu biti izuzetno korisni. “Koristim aplikacije koje mi govore o vremenskim uslovima na ruti. To mi omogućava da budem bolje pripremljena za moguće vrućine”, kaže Ana, koja godinama radi u međunarodnom transportu.

Vreli dani mogu biti podnošljivi

Rad profesionalnog vozača u letnjoj sezoni može biti izazovan, ali uz pravilnu pripremu i upotrebu proverenih metoda, možete značajno poboljšati udobnost rada. Saveti iskusnih vozača, kao što su pravilna ventilacija, pravi izbor odeće, redovna hidratacija, pauze za planiranje i upotreba savremene tehnologije, mogu učiniti vrele dane podnošljivijim. Ne zaboravite da je ključno da vodite računa o sopstvenom zdravlju i bezbednosti kako biste mogli da se u potpunosti fokusirate na put i bezbedno stignete na odredište. Zajednička iskustva vozača pokazuju da i najtopliji dani na putu mogu biti efikasniji i prijatniji.

    Pišite nam:

    Kontaktiraćemo vas u najkraćem mogućem roku.

    Da li imate pitanja?
    Nazovite nas:

    +386 (0)59 082 741 Od ponedeljka do petka od 8:00 do 16:00 časova

    Loads2GO!
    Preuzmite mobilnu aplikaciju Loads2GO

    App StoreGoogle Play