Skip to main content

Kontrola prekoračenja dozvoljene težine vozila

2 minuta čitanja

Vozači često ne poštuju saobraćajnu signalizaciju koja ograničava kretanje vozila prekomerne težine. Takođe, nema validne kontrole tereta na ulazima u gradove. Novi sistem, finansiran iz državnog budžeta, trebalo bi da pomogne u rešavanju ovog problema.

Reč je o dinamičkom merenju težine vozila koje pomaže u zaštiti puteva, produžava njihov životni vek i smanjuje troškove održavanja. Kontrola težine takođe pomaže u sprečavanju saobraćajnih nesreća uzrokovanih prekomernim teretom.

Takav sistem bi uskoro mogla da dobiju dva grada u Srbiji – Subotica i Zrenjanin.  U Subotici se privodi kraju postavljanje sistema za dinamičko merenje težine vozila u pokretu, dok će Zrenjanin dobiti istu tehnologiju do marta 2025. godine. Cilj ovih projekata je smanjenje štete koju izazivaju pretovareni kamioni, poput kolotraga, rupa i oštećenih ivica na drumovima.

Novi sistem omogućava nadležnima automatsko dobijanje informacija o preteškim vozilima bez potrebe za zaustavljanjem i direktnim kontrolisanjem. Obe investicije su sufinansirane iz državnog budžeta, kroz „Program podrške u primeni naprednih tehnoloških rešenja u oblasti drumskog transporta i saobraćaja u jedinicama lokalne samouprave“. Subotica je sredstva dobila na prošlogodišnjem konkursu, dok je Zrenjaninu novac dodeljen kroz program za 2024. godinu.

Kako funkcioniše sistem za merenje težine vozila

Sistem koristi softver za automatsko brojanje vozila na putevima, njihovu klasifikaciju i merenje opterećenja točkova (osovina), čime se određuje njihova težina. Softver identifikuje kršenja unapred definisanih ograničenja vozila (npr. ograničenja težine ili brzine). Informacije o prekršaju se zatim prosleđuju kontrolnom centru, koji vrši proveru i rešava prekršaj. Detekcija se vrši kombinacijom postavljenih kamera i softvera.

Podaci se dobijaju kombinacijom induktivnih petlji i piezoelektričnih senzora na putu. Sistem omogućava povezivanje do šest piezoelektričnih senzora po traci, a tačnost merenja se može poboljšati njihovim većim brojem. Izmereni podaci se čuvaju u internoj bazi.

Ukupna masa vozila

Ukupna masa drumskih transportnih sredstava i sastava ne sme da pređe 40 tona. Najveće dozvoljeno osovinsko opterećenje drumskih transportnih sredstava (u stanju mirovanja na horizontalnoj površini) ne sme da pređe 10 tona po jednostrukoj osovini (kada je rastojanje između dve susedne osovine, kod višestruke osovine, veće od 2 metra), odnosno 8 tona po osovini za višestruke osovine i 11,5 tona po jednoj pogonskoj osovini. 

Odredbama Zakona o putevima definisano je da se prevoz vozilom, odnosno skupom vozila koja sama ili sa teretom prekoračuju propisima dozvoljeno osovinsko opterećenje, najveću dozvoljenu ukupnu masu, širinu, dužinu ili visinu, smatra  vanrednim prevozom. Vanredni prevoz može se vršiti na teritoriji Republike Srbije u drumskom saobraćaju, odnosno međunarodnom prevozu u drumskom saobraćaju, na osnovu dozvole. Vozilo kojim se obavlja vanredni prevoz bez dozvole, isključuje se iz saobraćaja. Protiv lica za koja se ustanovi da su prekršila napred navedeno, pokreće se postupak kod nadležnih sudskih organa za utvrđivanje krivice i izricanje kaznenih mera.

    Pišite nam:

    Kontaktiraćemo vas u najkraćem mogućem roku.

    Da li imate pitanja?
    Nazovite nas:

    +386 (0)59 082 741 Od ponedeljka do petka od 8:00 do 16:00 časova

    Loads2GO!
    Preuzmite mobilnu aplikaciju Loads2GO

    App StoreGoogle Play