Skip to main content

Nove procedure za ulazak u zemlje EU

2 minuta čitanja

Reč je o novom sistemu ulaska i izlaska (Entry/Exit System – EES) koji će osim za turiste važiti i za ostale građane, poput profesionalnih vozača. Strukovna udruženja iz zemalja Zapadnog Balkana koje nisu članice EU glasno upozoravaju na probleme koje će izazvati nove procedure.

Poslovno udruženje Međunarodni transport (Pumedtrans) izrazilo je veliku zabrinutost povodom novih procedura, posebno zbog elektronske provere poštovanja pravila dozvoljenih 90 dana boravka u periodu od 180 dana za državljane trećih zemalja

  • ✅Uvođenjem elektronske kontrole dozvoljenog broja dana boravka EES (koja će predstavljati jedinstvenu kontrolu u svim navedenim zemljama i koja će zameniti manuelno brojanje pečata u pasošima vozača) vozači teretnih vozila će se mnogo brže i efikasnije eliminisati zbog prekoračenja dana boravka. To će dovesti do zabrane ulaska na teritorije tih zemalja za gotovo sve vozače – naveo je Pumedtrans u objavi za javnost.

Ukoliko ne dođe do hitne promene i izuzeća za profesionalne vozače, prevoznici naše i zemalja koje pogađa ova odluka, odlučni su da svoja prava na rad traže blokadom teretnog saobraćaja ka zemljama EU, upozoravaju iz Pumedtransa.

Udruženi do rešenja

Kako novonastala situacija nije problem samo profesionalnih vozača, već kompanija koje uvoze ili izvoze robu u Evropsku uniju, udruženja apeluju na zajedničko delovanje.

Iz udruženja, kako kažu, ne žele da dižu paniku, traže pomoć od svih privrednika čije su matične kompanije iz EU.  

Smatraju da bi navedene kompanije trebalo da putem ambasada i drugih nadležnih institucija iz svojih zemalja, traže izuzeće za profesionalne vozače od ograničenog broja dana boravka na teritoriji zemalja EU, Švajcarske i Norveške, kako bi se sprečio veoma loš scenario.

  • ✅ Prevoznici iz trećih zemalja ne mogu sami delovati u rešavanju ovog globalnog problema. Zbog toga je veoma važno da svi privrednici budu upućeni i da u skladu sa svojim mogućnostima pomognu u rešavanju ovog problema koji će uticati ne samo na delatnost drumskog transporta, nego i na privredu EU – poručuju iz Udruženja Međunarodni transport.

    Pišite nam:

    Kontaktiraćemo vas u najkraćem mogućem roku.

    Da li imate pitanja?
    Nazovite nas:

    +386 (0)59 082 741 Od ponedeljka do petka od 8:00 do 16:00 časova

    Loads2GO!
    Preuzmite mobilnu aplikaciju Loads2GO

    App StoreGoogle Play