Skip to main content

Putarina se vraća. Prevoznici iz EU će povratiti milione evra.

4 minuta čitanja

Transportna preduzeća mogu očekivati povraćaj dela nemačke putarine. Prijave se i dalje mogu podneti BALM-u do kraja septembra 2024.

Prevoznici iz cele Evrope dobili su još jednu bitku sa nemačkom državom za povraćaj dela putarine. Upravni sud u Kelnu priznao je da je u godinama 2016–2020 putarina netačno prikupljena. Zahvaljujući odluci suda u Kelnu, skoro 32 hiljade transportnih kompanija može da računa na povraćaj dela prikupljenih sredstava.

Uprkos povoljnoj presudi, prevoznici i dalje treba da budu strpljivi.  Iako se čini da je slučaj rešen, Savezna kancelarija za logistiku i mobilnost (BALM), koja predstavlja vladinu administraciju, uložila je žalbu višem sudu. U praksi, to znači najmanje 12 meseci čekanja na drugu, ovog puta pravosnažnu presudu.

Brz put, ali manje profitabilan

Ali vredi biti strpljiv, jer su ulozi veliki. Prema presudi suda, prevoznici iz cele Evrope imaju pravo na povraćaj 5,86 odsto putarine za godine 2016–2018. i 4,44 odsto za godine 2019–2020. Uključujući kamate. U slučaju prevoznika koji redovno koriste nemačke autoputeve, to može biti i do 300.000–400.000 evra. Najveće kompanije mogu da računaju na povraćaj do milion evra.

– Istovremeno, BALM je omogućio korišćenje bržeg puta za povraćaj novca preko državnog sistema Toll Collect. Sve što treba da uradite je da popunite jednostavan formular na internet strani, priložite brojeve faktura i sačekate novac”, kaže Łukasz Chwalczuk, partner u advokatskoj firmi Iuridica, koja je specijalizovana za evropsko pravo transporta.

Ali brzi put za povraćaj dela putarine kroz Toll Collect ima neke mane. Vlasnici transportnih preduzeća mogu da dobiju samo 3,9 odsto povraćaja novca umesto 5,86 odsto dodeljenih za godine 2016–2018. Pored toga, oni neće dobiti nikakvu kamatu, a u mnogim slučajevima ona može biti jednaka iznosu glavnice.

Sud stao na stranu prevoznika

Administrativni sud u Kelnu dodelio je kamatu po stopi od 5 procentnih poena iznad osnovne stope koja je predvidjena pravom EU. Trenutno kamata iznosi 8,62 odsto, izračunata od dana plaćanja putarine. Prema izjavama transportnih udruženja u Evropi, većina prevoznika radije čeka konačnu sudsku presudu. O žalbi na presudu odlučivaće Viši upravni sud u Minsteru (Oberverwaltungsgericht, OVG). 

Stručnjaci za tržište saobraćaja i advokati iz cele Evrope, koji su umešani u ovaj slučaj, ne mogu da zamisle presudu osim one koja je doneta u Kelnu. Na čemu zasnivaju svoje uverenje? “To je zato što je Sud pravde Evropske unije stao na stranu prevoznika već u oktobru 2020. U svojoj presudi navodi se da savezna vlada ne bi trebalo da opterećuje naplatnike putarine troškovima održavanja putne policije. Posle presude CJEU, Federalna kancelarija za logistiku i mobilnost dobila je zahteve za nadoknadu od oko 32.000 transportnih kompanija EU”, kaže Łukasz Chwalczuk iz Iuridice. 

Malo ko je verovao

Na nepravilnosti vezane za naplatu putarine prvi je ukazao nemački advokat Martin Pfnür. Zahvaljujući njegovoj velikoj posvećenosti, uz podršku poljske advokatske firme Iuridica, izbila je oluja, koja bi uskoro mogla ozbiljno da uzdrma nemački budžet. Pfnür je započeo proceduru pred nemačkim sudom, koja se posledično završila presudom Suda pravde o kojoj se raspravljalo iznad. I to je otvorilo put kompenzaciji. 

Oni su u to vreme predstavljali nešto više od trideset transportnih kompanija, uglavnom iz Poljske, koje su verovale da cela procedura ima smisla. Iuridica je zajedno sa Pfnür-om tražio nadoknadu dela putarine na godinu i po dana u periodu 2010–2011. Sud pravde otvorio je put nadoknadi, koju su prevoznici već dobili. Rekorder – transportno preduzeće srednje veličine – dobio je skoro 250.000 evra sa kamatom. Međutim, drugi podnosioci zahteva mogu da računaju na još veće iznose. 

“Posle mnogo godina parničnog postupka, pa čak i početnog ismevanja naplatnih rampi u Nemačkoj, pravda je zadovoljena. Osporavano je uključivanje troškova vezanih za aktivnosti saobraćajne policije na naplatnoj rampi. Evropska unija je nedvosmisleno potvrdila da putarine mogu da se koriste samo za poboljšanje bezbednosti na putevima, izgradnje, popravki itd. Što se tiče policije, one treba da budu isplaćene iz državnog budžeta, a ne iz privatnog novca transportnih kompanija”, kaže Łukasz Chwalczuk. 


BALM žalbe

Nemačka vlada usvojila je strategiju odlaganja vraćanja daljih iznosa. Tek godinu dana od presude Suda pravde EU – u oktobru 2021. godine – Bundestag je usvojio nova pravila o naplati putarine. Međutim, to je prevoznicima pružilo mogućnost da povrate dodatne iznose. U nemačkom sudskom postupku postoji trogodišnji period ograničenja, tako da do kraja septembra ove godine transportna preduzeća i dalje mogu da podnesu zahtev za nadoknadu putarine. 

Eksperti procenjuju da bi na evropskom nivou to moglo da bude čak 4–5 milijardi evra. Najveći broj zahteva za povraćaj putarine podneli su prevoznici iz Poljske, Litvanije, Češke Republike, Francuske, Holandije i Španije. I naravno iz Nemačke, jer se putarina odnosila i na transportne kompanije registrovane u toj državi.  

– BALM je uložio žalbu, sada moramo strpljivo da čekamo na odluku suda u Minsteru. Sigurni smo da će se sve završiti u našu korist”, zaključuje Łukasz Chwalczuk.

    Pišite nam:

    Kontaktiraćemo vas u najkraćem mogućem roku.

    Da li imate pitanja?
    Nazovite nas:

    +386 (0)59 082 741 Od ponedeljka do petka od 8:00 do 16:00 časova

    Loads2GO!
    Preuzmite mobilnu aplikaciju Loads2GO

    App StoreGoogle Play