Skip to main content

Sezonalnost u transportu. Prilika za dodatne ponude

8 minuta čitanja

Evropsko transportno tržište, kao i svaka ekonomija, doživljava periode rasta i opadanja. Postoje mnogi znaci da evropski transport počinje da se oporavlja, kao što pokazuju, između ostalog, podaci sa spot tržišta. Ali kako sezonalnost isporuka utiče na broj raspoloživih tereta? Da li to dodatno pogoršava situaciju transportnih kompanija, ili je to dodatna prilika za privlačenje klijenata?

Većina intervjuisanih stručnjaka za lanac snabdevanja imala je isti odgovor: zavisi. Na primer, u agroindustriji, koja se bavi poljoprivrednim uslugama, kada počinje takozvana visoka sezona (jul – decembar), postoji nedostatak kamionskih flota. Ovo je dodatna prilika za prevoznike da transportuju, na primer, pšenicu i kukuruz u navedenu luku po fer ceni. Isto važi i za transport luka, slatke paprike, paradajza i drugog povrća iz Holandije i Belgije, jer u proleće i leto dolazi do procvata povrća, stakleničkih proizvoda i ratarskih kultura.

Koncept sezonalnosti je nedavno donekle zamagljen zbog nedostatka vozila na tržištu. Konkretno, sezonalnost je sačuvana u transportu svežih proizvoda koji zahtevaju kontrolisanu temperaturu. Ovo je korisno za TSL industriju, jer stvara veliku potražnju za kamionima, a dodatni prevoznici moraju da se traže na berzi transporta. To takođe utiče na povećanje cena transporta.

Beniamin Matecki, konsultant za logistiku i stručnjak za transportno tržište

Letnja pauza

Sezonalnost u transportu ima sasvim drugačije lice: potražnja se može periodično menjati svake godine, meseca ili čak nedelje. To takođe zavisi od aktivnosti određenih proizvodnih pogona, koji imaju tendenciju da se zatvore tokom leta. U Italiji i Nemačkoj, na primer, letnji meseci, posebno prva polovina avgusta, znače značajno smanjenje industrijske proizvodnje. Zaposleni se šalju na odmor, a tehnički pregledi se vrše u kamionima.

U zemljama Južne Evrope (uključujući Iberijsko poluostrvo), transportna aktivnost opada u julu i avgustu, jer jednostavno nema šta da se prevozi. Tokom odmora, obim robe koja se transportuje uglavnom se smanjuje, iako se to ne odnosi na sve industrije. – Period odmora je obično takozvana mrtva sezona za naše klijente, a mnoge proizvodne kompanije i sektori obustavljaju ili smanjuju svoje poslovanje. Ova situacija se poboljšava u jesen, kada potražnja za transportom i špedicijom počinje da se vraća u normalu”, potvrđuje Małgorzata Pavluczuk, lider filijale ABC Czepczyński u Bielsk Podlaski.

Potrošač postavlja trendove

Tradicionalno, u letnom periodu, pored intenzivnog transporta svežih proizvoda, potražnja se povećava i u FMCG sektoru i u građevinskoj industriji (iako je ova potonja industrija prilično krhka, zbog pada građevinskih investicija u Nemačkoj i drugim zemljama). Bez obzira na stanje evropskih privreda, potražnja za pivom, sladoledom, bezalkoholnim pićima itd. povećava se u svakoj letnjoj sezoni. Tako se povećava potražnja za transportom, obično sa hladnjačama.

Ovu “letnju” sezonalnost potvrđuje Jaroslav Dłużak, predsednik logističke kompanije Logiant. U slučaju njegove kompanije, međutim, ne prevoze se samo pića, već i takozvana bela tehnika: u ovom trenutku skladišti i prevozi više frižidera i zamrzivača. “Sezonalnost u transportu povezana je sa specifičnim potrebama potrošača. Na primer, u proleće prevozimo više baštovanskih proizvoda jer se ljudi vraćaju na svoje parcele, a u kasnu jesen povećava se potražnja za božićnim kuglicama i raznim ukrasnim predmetima”, otkriva predsednik Dłużak.

Ugovori nisu dovoljni

Sa stanovišta transportne kompanije, sezonalnost ne mora da znači prinudno zaustavljanje dela kamionskog voznog parka. Potrebno je samo da pogledate tržište i ponudite svoje usluge u pravo vreme. To je takođe prilika da se dobije bolja cena za teret preuzimanjem naloga na berzi tereta. Kupci, odnosno proizvodna i trgovinska preduzeća, traže dodatne kamione u periodu povećane potražnje. Sve češće su spremni da plate višu cenu za to.

-Veća potražnja stvara veće potrebe za transportom. Velike serije proizvoda često treba transportovati u kratkom roku, a ugovorni aranžmani to ne mogu garantovati. Međutim, proizvođač će morati da plati višu stopu. Transportne kompanije treba da budu spremne za sezonske promene kako bi mogle da prilagode svoje procese promenljivoj potražnji.

Małgorzata Pavluczuk, lider filijale ABC Czepczyński u Bielsk Podlaski

Maersk je poremetio sezonalnost

Događaji poslednjih godina, pandemija Covid-19, inflacija i ekonomsko usporavanje u Evropi takođe su uticali na sezonsku potražnju u transportu. Prekidi u lancu snabdevanja postaju sve češći, prekidajući tradicionalnu sezonalnost u transportnoj industriji. Stručnjaci ističu da je jedan takav događaj u slučaju Poljske, a još bliže integrisanih ekonomija, povlačenje Maerska, danskog kontejnerskog giganta, iz direktnih isporuka u luku Gdanjsk.

Ova odluka je uticala na mnoge transportne i logističke kompanije u Evropi, koje moraju brzo prilagoditi svoje logističke mreže kako bi osigurale kontinuitet protoka robe. Prekid direktnih isporuka ne utiče samo na Gdanjsk, već i na nekoliko drugih evropskih luka. S jedne strane, to je prilika da se dobije dodatna narudžba za evropske prevoznike, ali s druge strane, to će prekinuti sezonalnost isporuka u odabranim grupama proizvoda.

Sada se deo robe iz Azije koja je dolazila u Gdanjsk isporučuje u Hamburg ili druge nemačke luke, a odatle ih u Poljsku dovoze takozvani fideri, tj. manji brodovi. Ili će klijent angažovati transportnu kompaniju da pokupi kontejner u Nemačkoj Ova promena će produžiti vreme isporuke i izazvati povećanje ukupnih troškova transporta.

Jarosław Dłużak iz Logiant-a.

Prilika za prevoznike

Poslednjih godina doneli su mnoge takve neočekivane turbulencije koje utiču na poremećaj trenutne sezonalnosti. U stvari, svaki mesec donosi potražnju na tržištu za određenu vrstu proizvoda. Prevoznici trebaju pažljivo pratiti tržišne trendove i ispuniti očekivanja kupaca. Veća fleksibilnost pruža mogućnost da se osvoji više ponuda.

Važno je napomenuti da su neke industrije otpornije na tržišne fluktuacije. To uključuje npr. FMCG, ili robu široke potrošnje koja se brzo kreće. U ovu grupu spadaju ne samo gore pomenuta hladna pića ili pivo, već i osnovne potrepštine kao što su hrana, higijenski proizvodi, kao i lekovi bez recepta. Efikasno upravljanje transportom stoga treba uzeti u obzir sezonalnost, ali i tražiti redovne naloge u sektorima i industrijama koje manje zavise od godišnjih doba.

Važno je napomenuti da sezonalnost nije samo pretnja za prevoznika zbog fluktuirajuće potražnje, već i dobra šansa za dobijanje dodatnih ponuda. Pre svega, onih koji se nalaze na berzi tereta. Jesenji period i početak zime je pravi bum ponuda na platformi Trans.eu. Očekujte veliki broj raspoloživih tereta, ali i veće stope. Povećana potražnja potrošača tokom sezone praznika daje šansu za veće zarade.

Takođe je dobro vreme da se razmisli o narednoj godini i da se bolje pripremi za velike fluktuacije u potražnji za transportom. Ovo je posebno tačno jer je početak godine tradicionalno period privremene stagnacije u evropskim ekonomijama, kada potražnja za drumskim saobraćajem (i transportom uopšte) naglo pada.

Povećana potražnja za raspoloživim kamionima i kombijima izaziva veći interes kupaca za spot tržište, odnosno berzu tereta. Većina ponuda može se naći na Trans.eu platformi. To je najinovativnija berza na evropskom tržištu, koja pruža pristup približno 8,5 miliona naloga mesečno.

Sezónnosť v doprave. Možnosť ďalších objednávok

Sezone isporuke. Šta je vredno napomenuti?

  • ✅ Sezonalnost izaziva povećanu potražnju u određenim industrijama i sektorima
    privrede Vredi pažljivo pratiti ovaj zahtev.
  • ✅ Proizvođači i distributeri traže podršku na berzi tereta u vreme povećanja potrošnje,
  • oni se ne fokusiraju samo na ugovorno tržište. Sa stanovišta transportne kompanije, berza je
  • mesto za uspostavljanje dugoročne saradnje sa klijentom.
  • ✅ Leti, posebno u julu i avgustu, proizvodna aktivnost se smanjuje
  • u Južnoj Evropi, Italiji i Španiji, između ostalih. U Nemačkoj, u prvoj polovini avgusta
    takođe dovodi industriju zemlje do zastoja, jer se radnici šalju na odmor
    i kompanije obavljaju tehničko održavanje. Dobro je to uzeti u obzir prilikom planiranja aktivnosti
    transporta u tim pravcima.
  • ✅ Periodični pad potražnje za teretom je dobro iskoristiti za odmor vozača. U
    period rasta oni će biti potrebni u transportnoj kompaniji.
  • ✅ Potrebno je posmatrati trenutne promene u evropskim i globalnim lancima snabdevanja.
    Na primer, odluka Maerska, globalnog tajkuna kontejnera, da napusti
    direktne isporuke u nekoliko luka, stvara veću potražnju za transportnim uslugama.

Sezonalnost u transportu

Kalendar prevoznika

  • ✔️Januar-februar. Period stagnacije u evropskoj trgovini, što je rezultiralo manjom potražnjom za transportnim uslugama. Međutim, ovo je dobro vreme za transport citrusnog voća, posebno banana, pomorandži, limuna i mandarina.
    ✔️ Mart, april, maj. Povećava se potražnja za hranom, građevinskim proizvodima i kućnim nameštajem. Izvoz jabuka iz Poljske, koja je pored Italije najveći proizvođač voća u Evropi, je u porastu.
    ✔️Jun, jul, avgust. Velika potražnja za bezalkoholnim pićima i pivom, povećana potražnja za transportom povrća iz Holandije i Belgije, kao i potražnja za kućnim aparatima, uglavnom frižiderima i zamrzivačima. Postoji i povećana potražnja za baštenskim proizvodima. Visoka sezona počinje u agroindustriji, koja služi poljoprivredi (transport žitarica i đubriva). Napomena: prva polovina avgusta je period odmora u nemačkoj i italijanskoj industriji.
  • ✔️Septembar. Početak rasta potrošnje posle sezone odmora, potražnja za kancelarijskim materijalom se povećava (početak školske godine u mnogim zemljama EU), kraj visoke sezone za pića i sladoled, visoka sezona u agroindustriji se nastavlja.
  • ✔️Oktobar, novembar i decembar. Maksimalna potrošnja u Evropi zbog sezone praznika. Na primer, potražnja za transportom božićnih drvaca iz Danske, izvoz božićnih kuglica u Poljsku i odabranih agruma brzo raste. Povećanje potražnje za transportom utiče na mnoge industrije i proizvode.

Industrije koje generišu potražnju za transportom tokom cele godine:

  • ✔️ FMCG, tj. roba široke potrošnje.
  • ✔️ Sveža logistika – transport proizvoda koji zahtevaju kontrolisanu temperaturu (voće, povrće), ali i govedina, svinjetina i živina).
  • ✔️ Prevoz farmaceutskih proizvoda

    Pišite nam:

    Kontaktiraćemo vas u najkraćem mogućem roku.

    Da li imate pitanja?
    Nazovite nas:

    +386 (0)59 082 741 Od ponedeljka do petka od 8:00 do 16:00 časova

    Loads2GO!
    Preuzmite mobilnu aplikaciju Loads2GO

    App StoreGoogle Play