Skip to main content

Unakrsni transport. Ključna pravila za bezbedan transport

4 minuta čitanja

Bezbedan unakrsni transport podrazumeva ne samo poznavanje odredbi Paketa mobilnosti, već i pravila utovara i istovara robe. Svaka zemlja može imati različite zakone u tom pogledu. Pre nego što počnete sa transportom, potrebno je da se dobro pripremite.

Unakrsni transport je i dalje najpopularniji način međunarodnog transporta u Evropi. Ovo je vrsta transporta između dve zemlje u kojima prevoznik nema registrovanu kompaniju. Unakrsni transport, koji se naziva i transfer ili velika kabotaža, zahteva posebnu pažnju od strane prevoznika. To je zato što rade u uglavnom nepoznatom pravnom i poslovnom okruženju. 

Delegacija i IMI

Među-trgovinski transport može poboljšati ekonomsku situaciju transportnog preduzeća, smanjiti takozvane prazne kilometre i na taj način u celini poboljšati profitabilnost poslovanja. Međutim, mora se voditi računa da se naredba izvrši što je moguće bezbednije. Šta to znači u praksi? Ne samo nesmetana, praćena vožnja, već i jasna pravila vezana za utovar i istovar robe, poznavanje procedura u stranoj zemlji i pravila koja sprovodi Paket mobilnosti. 


Prevoznik stoga mora da ima na umu da ako obavlja unakrsni transport, na njega se primenjuju odredbe o upućivanju radnika sa svim posledicama. Zbog toga od februara 2022. više ne može da naplaćuje dnevnice bez poreza i paušalne cene noćenja. U skladu sa odredbama Paketa mobilnosti, transportno preduzeće koje obavlja međutrgovinski transport dužno je da registruje vozača u EU IMI (Interni informacioni sistem tržišta). 

Propisi EU zahtevaju od vlasnika transportne kompanije da plati bar minimalnu stopu koja se primenjuje u zemlji transporta. Na primer, ako poljski ili slovački avioprevoznik sprovodi unakrsnui transport u Francuskoj, mora uzeti u obzir nadoknadu koja je primenljiva u toj određenoj zemlji. Takođe moraju da imaju tahografski zapis o svakom graničnom prelazu. Bitno je da se dovrši datum, vreme i simbol zemlje. 

Osiguranje tereta 

Da bi se transport odvijao nesmetano, vozač mora imati sva potrebna dokumenta sa sobom: deklaraciju IMI sistema, popunjen tovarni list i zapise o tahografu. Vlasnici prevozničkih kompanija takođe treba da znaju da su u obavezi da koriste digitalne tahografe druge generacije u novim kamionima. 

Eksperti uključeni na tržište transporta i logistike takođe naglašavaju pitanja vezana za odgovarajuću pripremu tereta. Važno je zapamtiti da, iako je pošiljalac odgovoran za način na koji se roba pakuje, prevoznik preuzima odgovornost za pravilno osiguranje tereta u vozilu. I treba da ostanu oprezni tokom procesa utovara. U slučaju vidljive štete, neusaglašenosti robe sa dokumentacijom i sl., tu činjenicu treba da zabeleže na tovarnom listu.

Ako prevoznik nije primetio oštećenu ili neispravnu ambalažu – ili vidljive nedostatke na robi – onda je prevoznik odgovoran za kvalitet isporučene robe. Iako je pošiljalac obavezan da pravilno robu upakuje, svaka šteta mora biti zabeležena od strane prevoznika na tovarnom listu pre početka transporta. 

Da li vozač treba da pomogne? 

Postoji još jedno pitanje koje postavljaju prevoznici: da li vozač treba da pomogne pošiljaocu pri utovaru i istovaru robe. Međutim, odredbe CMR konvencije o međunarodnom transportu ukazuju da takvu pomoć treba regulisati ugovorom o transportu. U suprotnom, prevoznik ne snosi odgovornost za posledice postupanja vozača.  

Međutim, treba jasno napomenuti da u nekim zemljama – trenutno Španiji i Portugalu – postoji zakonska zabrana obavljanja aktivnosti vozača prilikom utovara i istovara robe. Ova zabrana se odnosi i na sve vozače koji obavljaju međunarodni prevoz u tim zemljama. Vozači bi stoga trebalo da odbiju da učestvuju u takvim operacijama, a špediteri i prijemnici nemaju pravo da ih prisiljavaju na to. Transportne organizacije u Francuskoj bore se da dobiju sličnu zabranu. 

Šta treba da uzmete u obzir prilikom unakrsnog transporta? 

  • Utovar i istovar. Prevoznik nije odgovoran za radnje koje je vozač preduzeo na sopstvenu inicijativu a koje nisu deo njegove dužnosti. Ovo se odnosi na aktivnosti na zahtev pošiljaoca ili primaoca bez saglasnosti prevoznika, kao što je pomoć pri utovaru ili skladištenju robe.
  • Odgovornost prevoznika. Priprema robe za transport, odabir vozila, utovar i postavljanje robe na prevozna sredstva obično su odgovornosti pošiljaoca, dok je osiguranje robe na vozilu odgovornost prevoznika.
  • ✅  Granični prelaz. Vozač treba da snimi svaki granični prelaz u tahografu. 
  • Novi tahografi. Prevoznici moraju da postave pametne tahografe druge generacije u nove kamione. Do kraja 2024. godine ova obaveza će se odnositi na sva vozila. Prema propisima EU, prevoznici moraju da čuvaju i daju na uvid inspekciji podatke od tekućeg dana i prethodnih 56 dana. 
  • ADR certifikat. U slučaju ADR (opasne robe) prevoza, vozač treba da ima odgovarajući sertifikat, kao i potvrde o usklađenosti vozila sa zahtevima ADR sporazuma. 
  • Praćenje transporta. Radi bezbednosti tereta, transportne kompanije takođe treba da koriste telematske sisteme i alarme povezane sa kabinom vozača. Čini se da je to posebno važno prilikom transporta u zemlje u kojima je krađa česta. 

Gde tražiti ponude za unakrsni transport? Najbrži način da ih pronađete je na berzi tereta. Platforma Trans.eu nudi čak 9,5 miliona ponuda mesečno. Stručnjaci smatraju da je pravo vreme za traženje novih klijenata, jer i berza beleži značajan oporavak. Ovog marta – u poređenju sa martom 2023. godine – zabeležen je porast od čak 66,2 odsto u broju objavljenih ponuda za transport u EU.  Ovaj uzlazni trend viđen je od početka 2024. godine. 

    Pišite nam:

    Kontaktiraćemo vas u najkraćem mogućem roku.

    Da li imate pitanja?
    Nazovite nas:

    +386 (0)59 082 741 Od ponedeljka do petka od 8:00 do 16:00 časova

    Loads2GO!
    Preuzmite mobilnu aplikaciju Loads2GO

    App StoreGoogle Play