Skip to main content

Oživljavanje u industriji – najbolje vreme za spot tržište

4 minuta čitanja

Evropska ekonomija će u 2025. godini zabeležiti rast od 1,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što će pokazati oporavak nakon perioda značajnog usporavanja, posebno u 2023. godini. Tržište transporta već reaguje na promene - na to ukazuje povećanje stopa i broja spot narudžbina. Prevoznici sada spot ugovore vide kao ključnu priliku za profit.

Berza uvek prethodi događajima u realnoj ekonomiji. Ova istina, poznata pre svega investitorima, trenutno se ogleda i na transportnom tržištu.

Negativne ekonomske prognoze obično oslabljuju tržište naloga na berzama (spot), podstičući transportne kompanije da potpisuju ugovore sa klijentima. S druge strane, ekonomski rast daje prednost spot tržištu, pružajući prevoznicima šansu za veći profit.

Benjamin Matecki, TSL stručnjak za tržište

Ističe da su preduzetnici uglavnom fokusirani na drugi scenario. Brojevi to potvrđuju.

Cene na berzama su i do 10 odsto veće nego pre godinu dana

Kao što pokazuju podaci sa Trans.eu platforme, broj ponuda na evropskim linijama u prva tri kvartala 2024. godine bio je za 43% veći u odnosu na isti period 2023. godine. Ovako značajno povećanje broja tereta rezultiralo je povećanjem stopa – one su u proseku skočile za 9% na godišnjem nivou, a u slučaju LTL transporta – čak za 10% na godišnjem nivou.
A pošto se više novca može zaraditi na ponudama sa berzi, kompanije iz transportne industrije ih hrabro posmatraju. Prema rečima Benjamina Mateckog, moguće je čak i raskinuti postojeće ugovore, jer se više može zaraditi na spot nalozima.

Važno je napomenuti da su mnoge kompanije potpisale ugovore 2023. godine. Oni su već bili na ivici profitabilnosti, a ugovori su im obezbedili opstanak. Nije nikakvo iznenađenje da se sada prebacuju na spot ponude, gde imaju veće šanse za veću zaradu.

Benjamin Matecki, TSL stručnjak za tržište

Iskoristite prednosti visokih spot stopa! Registrujte se odmah!

Nemačka ekonomija konačno raste. Ovo je dobar znak za spot tržište

Preokret trenda potvrđuju i podaci iz izveštaja Ti & Upply & IRU. Analitičari su istakli da je spot tržište već steklo prednost u odnosu na ugovore u drugom kvartalu 2024. godine – Spot indeks je dostigao 127,7 poena u poređenju sa 127,1 poena za ugovore. Razlozi za ovaj trend mogu se naći u povoljnim prognozama za evropsku ekonomiju, posebno u Nemačkoj.

Međunarodni monetarni fond predviđa da će BDP zemalja Evropske unije porasti za 1,7 odsto (godišnje) u 2025. godini, u poređenju sa 1,1 odsto (godišnje) u 2024. i samo 0,5 odsto (godišnje) u 2023. godini. U isto vreme, vredi podsetiti da Najveća evropska ekonomija – Nemačka – posle recesije 2023. godine (pad BDP-a od 0,3% godišnje), završiće ovu godinu sa blagim pozitivnim rastom, a verovatno će porasti za 1,3% godišnje u 2025. godini.

Ove prognoze pogoduju, na primer, povećanju spot stopa na ruti Nemačka-Poljska. Analitičari iz Ti & Upply & IRU procenjuju da su spot stope u ovom slučaju oko 11% veće u odnosu na ugovorne stope. U međuvremenu, razlika na relaciji Nemačka-Češka je čak 20% u korist spot ponuda.

Do 15% vozila je nestalo sa tržišta. Vreme je za obnovu flote

Benjamin Matecki napominje da je ekonomsko usporavanje u Evropi 2023. godine ne samo podstaklo prevoznike da traže spas u ugovorima čak i za minimalne stope, već i da smanje svoju flotu.
Kompanije su značajno smanjile broj vozila, nisu obnavljale zakup, odustale od eksternog finansiranja za nove kupovine, a neke su čak i potpuno obustavile poslovanje. Ovi razlozi su doveli do toga da 10-15% vozila nestane sa evropskog tržišta, procenjuju stručnjaci.

Međutim, na ovom prostoru se već može videti preporod. Preduzeća koja žele da ostanu aktivna na spot tržištu sada moraju da razmotre ulaganje u obnovu svojih voznih parkova.
Po njegovom mišljenju, takve odluke će biti olakšane do perioda pre kraja 2024. godine, kada će prevoznici i dalje moći da računaju na povoljnije cene u odnosu na one koje će važiti u 2025. godini.

Oživljavanje u industriji – najbolje vreme za spot tržište

Više ponuda? Atraktivne cene? Obnovite svoju flotu sa ponudama na Trans.eu. Registrujte se odmah!

Ako želite spot ponuda, obavezno idite na Trans.eu

Subjekti iz sektora transporta koji žele da pronađu klijente na spot tržištu mogu razmotriti prisustvo na Trans.eu platformi.

To je najveća berza tereta u Evropi, koja pruža pristup hiljadama ponuda za prevoz robe u različitim opcijama, uključujući kabotažu, unakrsni transport i za vozila različitih veličina.
Trans.eu takođe nudi prevoznicima Loads2GO! aplikaciju, koja pomaže u pronalaženju dodatnih ponuda i na taj način smanjuje troškove koji su rezultat takozvanih praznih kilometara.
Preduzeća koji koriste Trans.eu berzu tereta mogu pronaći spot naloge, ali i pregovarati o stopama sa klijentima, uspostaviti trajne odnose sa njima na privatnim berzama tereta i poboljšati finansijsku likvidnost.

Iskoristite trenutak na najbolji način – pridružite se Trans.eu

Više ponuda, veće stope, prevoz tereta sa ugovornog tržišta na spot tržište. Ovo je savršen trenutak da se pridružite Trans.eu platformi i razvijete svoje poslovanje.
Dolaze najbolji meseci za prevoznike. Iskoristite to.

Registrujte se odmah!

    Pišite nam:

    Kontaktiraćemo vas u najkraćem mogućem roku.

    Da li imate pitanja?
    Nazovite nas:

    +386 (0)59 082 741 Od ponedeljka do petka od 8:00 do 16:00 časova

    Loads2GO!
    Preuzmite mobilnu aplikaciju Loads2GO

    App StoreGoogle Play