Skip to main content

Kabotaža vs. unakrsni transport – razlike i sličnosti

3 minuta čitanja

Kabotaža i unakrsni transport su među najpopularnijim oblicima drumskog prevoza tereta unutar Evropske unije. Veoma su atraktivni iz logističkih i finansijskih razloga. Po čemu se razlikuju, kojim standardima podležu i kako ih optimalno isplanirati?

Kabotaža vs. unakrsni transport – definicija i razlike

Kabotaža i unakrsni transport su transporti koji se sprovode van teritorije zemlje u kojoj je registrovano transportno preduzeće, pri čemu:

  • 👉 kabotaža je transport započet i završen unutar teritorije jedne zemlje
  • 👉 unakrsni transport je transport između zemalja Evropske unije.

Primeri:

  • 👉 Vozač kompanije registrovane u Srbiji, nakon istovara robe, npr. u Nemačkoj, sprovodi još jedan utovar, transport i istovar u ovoj zemlji.
  • To je, posle prvog transporta iz Poljske za Nemačku (bilateralni transport), vozač izvodi kabotažu.
  • Pročitajte i: Kabotaža – zašto je dobro raditi?
  • 👉 Vozač kompanije registrovane u Srbiji, nakon istovara robe, npr. u Nemačkoj, pravi još jedan utovar u ovoj zemlji, ali robu transportuje u drugu zemlju u kojoj se odvija istovar, npr. Francuska.
  • Drugim rečima, nakon obavljanja transporta iz Poljske za Nemačku (bilateralni transport), vozač isporučuje teret iz Nemačke u Francusku, na kraju obavlja unakrsnu trgovinu.Pročitajte i: Unakrsni transport Šta je to i zašto je profitabilno?
  • Pročitajte i: Cross-trade. Šta je to i zašto je profitabilno?

Iskoristite SPEKTAKULARNO POVEĆANJE PONUDA NA MEĐUNARODNIM RUTAMA!

Pridružite Trans.eu i zaradite na kabotaži i unakrsnom transportu

Proverite na kojim destinacijama vas čekaju najbolji tereti! Pročitaj: Iskoristite spektakularno povećanje ponuda na međunarodnim rutama

Kabotaža i unakrsni transport vs. Paket mobilnosti

Ono što je zajedničko kabotaži i unakrsnom transportu jeste da podležu istim odredbama Paketa mobilnosti , odnosno regulative EU o drumskom transportu. Najvažnije od njih se tiče:

  • ✅ obim postavljanja radnika – vozač treba da bude prijavljen u IMI sistemu;
  • ✅ obavezu povratka u bazu svakih 8 nedelja (vozila sa GVW do i preko 3,5 tone);
  • ✅ obavezu da vozačima isplaćuju minimalac koji se primenjuje u zemlji u kojoj obavljaju kabotažu ili unakrsni transport. Važno je napomenuti da ako zemlja ima zakone o minimalnoj zaradi, ali ima paralelne sporazume ili kolektivne ugovore kojima se određuje industrijsku stopu (sektora/iste industrije), ta stopa će biti uzeta u obzir prilikom određivanja plate vozača. 

Kako kombinovati kabotažu i unakrsni transport

Zakon EU omogućava 3 operacije kabotaže u roku od 7 dana. Paket mobilnosti dodatno nameće 4-dnevnu pauzu između uzastopnih kabotaža u istoj zemlji. Pauza se računa od kraja poslednjeg servisa kabotaže.

  • VAŽNO: U međunarodnom transportu, transportnom se smatra operacija koja se zasniva na jednom transportnom dokumentu. Stoga, broj tovarnih listova = broj operacija kabotaže.
  • Međutim, ako imamo istog špošiljaoca, ali je roba podeljena između tri tačke utovara, govorimo o jednoj operaciji kabotaže. Situacija je drugačija ako, na primer, želite da utovarite pola poluprikolice u Parizu u Lion za jednu mušteriju i još pola poluprikolice od Pariza do Marseja za potpuno drugu mušteriju – to su dve operacije kabotaže.

Zbog ograničenja uvedenih odredbama Paketa mobilnosti, najbolje je kombinovati kabotažu i unakrsni transport. To je zato što propisi EU ne zabranjuju unakrsni transport tokom 4-dnevne pauze posle 3 operacije kabotaže.

Primer:

  • Vozač kompanije registrovane u Poljskoj napravio je tri kabotaže unutar Nemačke (Minhen-Hamburg, Bremen-Štutgart, Štutgart-Duisburg), a zatim i među-trgovinski transport između Nemačke i Holandije (Duisburg-Amsterdam), Holandije i Belgije (Amsterdam-Mons) i Belgije i Francuske (Brisel-Lav) u naredna četiri dana.

Gde tražiti ponude na međunarodnim rutama?

Najpopularniji načini za dobijanje kabotaže ili unakrsnog transporta: 

  • 👉 Prihvatanje ponuda na berzi tereta, 
  • 👉 Saradnja sa špediterima,
  • 👉 Potpisivanje trajnog ugovora sa špediterom. 

Svako od ovih rešenja ima svojih prednosti, ali najsigurniji pristup za bilo kog prevoznika je da diversifikuje svoje izvore tereta, na primer, da ga dobije različitim sredstvima. Sa pristupom hiljadama ponuda, berza tereta nudi najveću fleksibilnost. Na primer, broj ponuda na berzi Trans.eu nastavlja da raste, a u Q1 2024. je za 52 odsto veći nego godinu dana ranije! Ako želite pristup stotinama hiljada međunarodnih ponuda, prijavite se odmah!

Korisna terminologija:

Kabotaža – transport robe u odabranoj zemlji u kojoj prevoznik nema svoju registrovanu kancelariju. 

Unakrsni transport – transport robe između dve zemlje u kojima prevoznik nema svoju registrovanu kancelariju.

Bilateralni transport – međunarodni transport robe u zemlju registrovane kancelarije prevoznika ili iz nje.

Međunarodni tranzit – transport tereta iz jedne zemlje u drugu preko treće teritorije.

Paket mobilnosti propisi EU koji se tiču drumskog transporta u zemljama EU.

Da li imate pitanja?
Nazovite nas:

+386 (0)59 082 741 Od ponedeljka do petka od 8:00 do 16:00 časova

Loads2GO!
Preuzmite mobilnu aplikaciju Loads2GO

App StoreGoogle Play