Skip to main content

Kako smanjiti troškove transporta  

4 minuta čitanja

Prema prognozama britanske analitičke kompanije Transport Intelligence, međunarodni transport u Evropi će se povećati za skoro tri odsto u 2024. Međutim, neki prevoznici možda neće doživeti bolja vremena. Zašto? Zato što imaju problema sa efikasnim smanjenjem sopstvenih troškova.

Stručnjaci za TSL tržište ističu da mnoge transportne kompanije već nekoliko godina posluju ispod praga profitabilnosti. Njihovi vlasnici dolaze do zaključka da vozni park kamiona ne bi trebalo da bude parkiran jer to povećava gubitke kompanije. I to je često istina. Međutim, mnogi revizori koji ispituju situaciju transportnih kompanija veruju da je ovakav način razmišljanja zamka. Preduzetnici imaju problema sa korektnim obračunom svojih troškova vezanih za vođenje transportnog biznisa.

Veći troškovi, manji prihodi

U međuvremenu, prevoznici u Evropskoj uniji suočavaju se sa sve većim operativnim troškovima usled slabijih tržišnih uslova. Prema rečima ekonomista upoznatih sa tržištem transporta, troškovi nastali za održavanje transportne kompanije drastično su porasli poslednjih godina (2021-2024). Posle izbijanja rata u Ukrajini i energetske krize, ti troškovi se povećavaju za 12-13 odsto godišnje, u međuvremenu se obim transporta koji obavljaju evropske kompanije znatno smanjio.

To bi trebalo da podstakne detaljnije sagledanje izvora troškova kompanije u svakoj oblasti rada. Na primer, putarine u Evropskoj uniji porasle su za 80 odsto u 2024. godini (prema Transport i logistika Poljska). Pronalaženje alternativnih puteva pomoću namenskih alata može uštedeti do 2-3 hiljade evra godišnje po kamionu.

Stil vožnje i troškovi voznog parka idu ruku pod ruku

Kako prevoznici rade na sve nižim maržama, od suštinskog je značaja da se ispitaju svi izvori troškova, čak i oni naizgled manje značajni. To znači, s jedne strane, precizno izračunavanje troškova svake porudžbine i predviđanje potencijalne dobiti, a sa druge obezbeđivanje pravilnog praćenja kamiona u radu. Ovo može pomoći u verifikaciji mnogih važnih parametara, kao što su stil vožnje vozača i potrošnja goriva. Prema studijama Međunarodne unije drumskog saobraćaja, ekonomičan stil vožnje može da smanji troškove goriva za 15 odsto.

Postoji mnogo faktora troškova koji utiču na finansijsko stanje prevoznika. Ono što je važno, posebno mali i srednji preduzetnici, ne shvataju kuda ide njihov novac. Stoga bi prvi korak trebalo da bude sprovođenje temeljne finansijske revizije i izračunavanje izvora najvećih troškova. Revizori i računovođe naglašavaju svojim klijentima: troškovi svakog kamiona i vozača moraju da se obračunavaju posebno.  Tek tada možemo da identifikujemo koje narudžbine su profitabilne i bolje isplaniramo rad vozača.

Gde tražiti izvore ušteđevine u transportnoj kompaniji? 

  • Prazne vožnje. Ovo je verovatno najveći problem svakog prevoznika, od najmanjeg do najvećeg. Procenjuje se da prazne vožnje trenutno iznose 25 odsto ukupnog transporta. Korišćenjem berze tereta i alata koji su tamo dostupni, broj takvih neekonomskih transporta može da se smanji.

Opširnije:
Kako smanjiti prazne vožnje u transportu do 3,5 tone?

Pretražite utovare duž rute i povećajte svoju zaradu!

Loads2GO! – aplikacija koja vam pomaže da pronađete optimalne porudžbine

  • ✅ Troškovi goriva. Dok menadžer transportne kompanije ne može da utiče na globalne cene goriva, oni mogu da pregovaraju o cenama sa svojim nalogodavcem. Smanjenje stope po litru za čak 3-4 centa može rezultirati uštedom od više desetina hiljada evra na kraju godine.
  • ✅ Praćenje plaćanja. Održavanje likvidnosti od strane prevoznika pomaže u smanjenju troškova poslovanja. Rastući dug transportnog preduzeća izaziva dodatna opterećenja vezana za kamate, ugovorne kazne u lizing ugovorima itd. Prevoznici se često plaše da naplate dug od svojih klijenata, čak i ako mesecima kasne sa plaćanjem. Ovo je značajna greška, jer sa većim porudžbinama transportno preduzeće može biti na ivici bankrota. Da bi se to izbeglo, troškovi moraju da se prate neprekidno, čak i pre nego što se pojave problemi. Odnosno, podsećanje kupca na predstojeću uplatu, slanje mejlova opomene itd.
  • ✅ Servisiranje voznog parka kamiona. Deluje trivijalno i očigledno? Da. Međutim, neke transportne kompanije posećuju auto-servisni centar samo u slučaju ozbiljnog kvara. A onda troškovi popravke mogu da iznose nekoliko hiljada evra. Na primer, redovna zamena guma i održavanje odgovarajućeg pritiska na gume mogu da smanje troškove goriva vozila za 3-4 odsto. Nijedan prevoznik ne bi trebalo da ignoriše ovaj izvor ušteđevine.
  • ✅ Izgradnja dobrih odnosa sa vozačima. U redu, ali kakve to veze ima sa smanjenjem troškova? Mnogo! Prema Podacima Međunarodne unije za drumski saobraćaj, trenutno postoji nestašica od oko 420.000 vozača kamiona u Evropi. Pored toga, neki od njih će se uskoro penzionisati. Ukoliko vlasnik transportne kompanije ne brine na odgovarajući način o svojim zaposlenima, brzo će naći novog poslodavca. A da bi popunili upražnjeno mesto moraće da nađu novog vozača (što nije lako). I platiti za obuku. Da ne spominjemo činjenicu da transportna kompanija neće moći da se nosi sa svim planiranim narudžbinama.

Ako šef transportnog preduzeća ispravno identifikuje glavne izvore troškova, trebalo bi da osigura profitabilnost preuzetih naloga. Trenutno, u teškom trenutku na tržištu transporta, verovatno ne postoji transportni preduzetnik koji ne bi koristio berzu tereta. Savršeno rešenje za prevoznike je Trans.eu. To je najmodernija i najveća međunarodna berza tereta u Evropi. Mesečno rukuje sa 9,5 miliona domaćih i međunarodnih porudžbina i ima preko 100.000 korisnika. Uz Trans.eu prevoznici mogu brzo da eliminišu svoj najveći problem, takozvane, prazne vožnje.

    Pišite nam:

    Kontaktiraćemo vas u najkraćem mogućem roku.

    Da li imate pitanja?
    Nazovite nas:

    +386 (0)59 082 741 Od ponedeljka do petka od 8:00 do 16:00 časova

    Loads2GO!
    Preuzmite mobilnu aplikaciju Loads2GO

    App StoreGoogle Play